Снимка: Булфото, архив

Върховният административен съд отмени постановлението на Министерския съвет, с което бяха увеличени винетните такси за 2016-а.

Жалбата беше заведена от Сдружение Център за законодателни оценки и законодателни инициативи в началото на тази година, съобщи на сайта си Бългаската стопанска камара.

Още по темата

Основните мотиви на съда са, че постановлението на МС е прието при пълна липса на обществено обсъждане, докладът на вносителя не съдържа конкретните причини, които налагат увеличение в размера на винетните такси, а мотивите са изцяло бланкетни и не са подкрепени с конкретни данни за състоянието на републиканската пътна мрежа.

Постановлението противоречи и на Конституцията, тъй като при определяне размера на винетните такси е нарушен принципът за съответствието им с направените разходи за осъществяване на дейността, за която се събират.

Нарушен е и член от Закона за пътищата, тъй като размерът на винетните такси не е съобразен нито с реалното увеличение на себестойността на предоставяните услуги по изграждане и поддържане на републиканската пътна мрежа, нито с реалното увеличение на доходите на гражданите и юридическите лица.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройство веднага контрираха и коментираха, че ще обжалват лешенето на ВАС и към момента тарифата за винетките остава в сила.

"След запознаване с мотивите на съдебното решение на Тричленния състав на Върховния административен съд МРРБ ще се възползва от законното си право и ще обжалва решението пред Петчленен състав на съда в предвидения от закона срок", съобщиха от министерството.

Решението на Тричленния състав на Върховния административен съд (ВАС) не е окончателно, поради което Постановлението на Министерския съвет за тарифата за винетните такси остава в сила. То не е отменено и цените на винетките са действащи и валидни, предвид, че решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase