Снимка: Кадър Youtube

След като хората в село Галиче излязоха на протест срещу кмета Ценко Чоков и поискаха защита от премиера Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Окръжна прокуратура-Враца да направи проверка на законността на работата на скандалния кмет.

Още по темата

Проверката ще обхване периода от началото на предходния мандат на Чоков до настоящия момент, съобщиха от  пресслужбата на Прокуратурата.

Прокурорите и полицаите ще проверяват законосъобразността на действията на кмета по удостоверяване на подписи на частни документи, подписи и съдържание на пълномощни, както и верността на преписи и извлечения от документи и книжа.

От прокуратурата припомнят, че при изпълнение на тази дейност, се изисква създаване на архив, който включва общ регистър на нотариалните заверки, книга, в която се подреждат документите с удостоверено съдържание, печат и щемпели по образец.

За извършване на нотариални удостоверявания се събират такси, така че прокуратурата ще провери какви суми са внесени в общинския бюджет от тези такси.

Проверката ще се отнася и за стопанисването на общинските имоти.

Освен това прокурорите ще проверяват преписките в МВР и в обвинението по случаите, "започнати" от кмета на Галиче за поддържането на обществения ред.

Цацаров се е разпоредил при установяване на данни за извършено престъпление от общ характер незабавно да се преценят условията за образуване на досъдебни производства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase