Снимка: архив Булфото

”Топлофикация” масово води дела за суми под 300 лева. Има случай дори на осъдена жена за дълг към дружеството от 3 лева.

Това твърдят юристи, цитирани от bTV. От ”Топлофикация” пък контрират, че дела не се водят преди шест просрочени сметки.

Още по темата
Юристите напомнят, че преди имаше праг и дружеството не даваше абонати на съд за дълг от над 1 000 лева. Сега масово съдът се занимава с далеч по-малки годишни дългове.

Жената, осъдена за задължението си от 3 лева например, ще трябва да плати сто пъти повече с лихвите и таксите по делото.

”Тази жена в момента не може да ги плати тези пари. Ако я бяха потърсили за тези 3 лв., тя щеше да ги плати, но сега трябва да им плати 350. Аз не съм поел тази защита, защото да водя дело за три лева, е смешно и срамно”, коментира адвокат Светлин Георгиев.

Според адвоката „Топлофикация” вече не иска да губи нито лев заради изтекла тригодишна давност. Такъв е случаят на друга жена, която е натрупала дълг от 1400 лева, но е свалила радиаторите преди четири години, защото не може да плаща. Въпреки че дългът й е с изтекла давност , тя е получила известие от съдия-изпълнител.

От столичната „Топлофикация” обясниха, че около 34 хиляди от абонатите им са нередовни.

Започват да ги преследват след шестата неплатена сметка - най-напред се опитвали да се свържат с тях по телефона, с писма и посещения. Ако няма резултат, ги дават на съда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase