Снимка: Булфото, архив

Върховният касационен съд потвърди решението на Пловдивския апелативен съд, с което подсъдимият Виктор Александров беше осъден на три години затвор при първоначален строг режим за подпалването на "Джумая джамия" в Пловдив, съобщи Мариана Кирезиева - говорител на Съдебната палата в Пловдив.

Още по темата

Мъжът беше признат за виновен за това, че 5 януари се е опитал да запали сграда с голяма историческа и художествена стойност -"Джумая джамия", собственост на Мюсюлманско Настоятелство – Пловдив. За целта бившият сервитьор откраднал 2,6 литра бензин A95Н.

Делото се разгледа по реда на съкратеното съдебно производство. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, посочват от съда.

Александров има две предишни присъди - за хулиганство и за телесна повреда. Съдът го призна за виновен в опит да запали сградата, която е собственост на Мюсюлманско настоятелство – Пловдив.

Имуществото има историческа и художествена стойност и е на стойност 1 млн. и 248 хил. лева. Според съда деянието е останало недовършено по независещи от волята му причини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase