Архив: Булфото

Стопанската академия в Свищов е изготвяла фалшиви командировъчни и неизгодни договори, сочи одитен доклад на Районната прокуратура в Свищов за работата на академията, назначен от инспектората на Министерството на образованието.

След констатациите прокуратурата е завела три досъдебни производства, съобщи във Велико Търново Калин Костов, председател на "Сдружение за европейско качество във висшето образование".

Одитът е назначен по искане на служебния ректор на Стопанската академия проф. Иван Върбанов и обхваща три години, от юли 2012 до юли 2015 година.

Още по темата

Констатирано е, че в този период ръководството на академията е сключило икономически неизгоден договор за печатане на учебници за дистанционно обучение. Според проверяващите учебниците са се печатали в академичното издателство, на производствени цени са продавани на дистрибутора ЕТ "Павлин Петров", след което отново са изкупувани от академията на по-високи цени и препродавани на студентите, а регистрираната разлика е между един и два милиона лева годишно, отбеляза Костов.

Другите две досъдебни производства са за командировъчни с невярно съдържание и за начина, по който са събирани средства за изграждане на паметна алея на бившите ректори пред сградата на Стопанската академия.

На базата на констатациите, направени от проверяващите, са образувани досъдебни производства за длъжностни престъпления, посочи Костов, цитиран от БТА.

Той припомни, че Стопанската академия в Свищов продължава да бъде с назначен служебен ректор, със заповед на министъра на образованието Тодор Танев.

Към процедура по избор ще се премине след постановления на Върховния административен съд и на Великотърновския административен съд по множество жалби, подадени от бившето и настоящо ректорско ръководство, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase