Снимка: архив Булфото
fallback

Президентът Росен Плевнелиев номинира бившия премиер и лидер на СДС Филип Димитров за член на Конституционния съд. Държавният глава издигна за конституционен съдия и кандидатурата на юриста Мариана Карагьозова-Финкова.

Oще по темата
Президентът трябва да попълни квотата си в Конституционния съд тъй като мандат на сегашните му представители изтича. Той ще назначи своите представители до края на месеца, съобщиха от пресцентъра на Плевнелиев.
 
Мариана Карагьозова-Финкова е професор по Конституционно право. Тя е била ръководител на Катедра Конституционно право при Юридическия факултет на СУ „Свети Климент Охридски“ и координатор по програма ЕРАЗЪМ при ЮФ на СУ от 1999 г.

Специализирала е в областта на защитата на човешките права, прилагането на европейските стандарти в публичната администрация, на европейското и американското право в Белгия, Холандия, Великобритания, САЩ, Швейцария, Чехия, Унгария.
 
Провежда лекционни курсове по Конституционно право, Конституционно правосъдие, Право на Европейския съюз и Европейски конституционализъм в редица специалности на Софийския университет и Нов български университет.
 
Автор на много книги, студии и статии по въпросите на конституционното и сравнителното конституционно право. В момента е член на Правния съвет при Президента на Република България.
 
Филип Димитров беше премиер през 1991-1992 г.. Той бе и депутат в три парламента. Димитров бе и заместник-председател на Обединения парламентарен комитет ЕС-България. От 2007 г. е член на Европейския парламент, заместник-председател на Конституционната комисия на ЕП. 
 
 
Възпитаник е на Юридическия факултет на СУ, специализира в „Удроу Уилсън център“ във Вашингтон, САЩ през 2003 г., доктор по политология от НБУ. Преподавател е в „Кристофър Нюпорт юнивърсити“, Вирджиния, САЩ (2008-2009 г.), в Американския университет в Благоевград (2002-2008 г., 2010 г.), гост-преподавател в Университета на Торонто, Канада (2007 г.).
 
Притежава над 20-годишен юридически стаж като адвокат, член е на Софийската адвокатска колегия.
 
Филип Димитров е кариерен дипломат, посланик на България в ООН (1997-1998 г.), посланик на България в САЩ (1998-2002 г.) и специален пратеник на Председателя на ОССЕ за Армения и Азербайджан (2004 г.). От 2010 г. до 2014 г. е ръководител на Делегацията на ЕС в Тбилиси, Грузия, се казва в справката на президентството.

До утре изтича срокът, в който и депутатите трябва да обявят кандидатите си за конституционен съдия от квотата на парламента. Засега само ГЕРБ обявиха, че ще издигнат номинацията на бившия омбудсман и председател на ВКС Константин Пенчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Шаран_БГ

преди 8 години

За проф. Финкова нищо не знам, но Ф.Димитров е доказан през годините некъдърник, един от виновниците за съсипването на БГ.И за благодарност, че направи всичко възможно за злото на страната си ,през годините след абдикацията си, постоянно го въртят на синекурни ,добре платени постове! НЯМА НЕВЪЗНАГРАДЕНО З Л О !!

33

Анонимен

преди 8 години

Смешното адвокатче, което протестираше срещу конституцията сега ще я защитава. Боже, какъв безочлив ***!

32

ФИЛИП ДИМИТРОВ

преди 8 години

или агент ФИЛ, като му викаха от амбасадата е една СМЕШНА ФИГУРА и е символ на безизходното положение на българската десница. ВЕЧНА СЛАВА НА СДС и ВРЕМЕТО, което само него не испяха да приватизират въпреки напъните "ВРЕМЕТО Е НАШЕ"

fallback