Снимка: Булфото, ахрив
fallback

Софийският апелативен съд намали доживотната присъда на Николай Русинов-Чеци за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Така той ще лежи 19 години. 

Наказанието му бе намалено, защото Чеци бе оправдан по два от елементите на обвинението за съучастие и за особена жестокост, пише "24 часа".

Според САС Чеци не е убил Яна в съучастие с други неустановени лица. Освен това не е извършил престъплението с особена жестокост, а само по особено мъчителен за жертвата начин.

Oще по темата

За това втората инстанция не намира, че извършеното от Чеци престъпление се явява изключително тежко и няма причина да се наложи най-тежкото наказание доживотен затвор.

Апелативният съд изтъква още, че СГС в доживотната присъда не е посочил доводи и аргументи за "изключителната тежест" на извършеното от Русинов убийство. Освен това Апелативният съд смята смята, че Градския съд е надценил обществената опасност на личността на Русинов и не е извършил обоснован и задълбочен анализ, дали най-тежкото наказание е удачно.

"Наказанието се налага с цел да въздейства за поправяне и превъзпитание, а не с цел мъст. В крайна сметка това не следва да е разплата и отмъщение за стореното от подсъдимия", пише в мотивите на съда.

САС променя и първоначалния режим, при който Чеци ще изтърпи наказанието от специален на строг. Наказанието не е окончателно, подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Ludoto Lenche

преди 8 години

...prestapnostta i beznakazanostta se tolerirat ot sistemata vav Balgaria!!!...tova e neusporim fakt...nova demokratichna cennost...ne se lsamozablujdavaite...otdavna niamame darjava..niamame prava..niamame zakoni...prevarnaha ni vav robi...za da se promeniat neshtata ..triabva da se zapochne na chisto..a za da stane tova triabva da se izmete segashniat ***...iavno triabva da se stigne do polojenie v koeto niama poveche kakvo da gubim...za sajalenie

34

Анонимен

преди 8 години

Гледах го сутринта по ТВ в интервю с Бенатова.Не мисля, че този е убиеца.Ами ако не е?Ако убиеца е на свобода?Какво удовлетворение ще получат близките , ако някой невинен лежи в затвора?Ако е само за егото на физкултурника, жалко.Защо не се провери и версията на подсъдимия?

33

Х

преди 8 години

Има разлика между мъчителен начин и жестокост макар според статията да излиза че са синоними. Първото е от гл т на жертвата- разбрала какво следва, второто е от гл т на дееца. И това не го измися съдът, а законът

fallback