Снимка: архив Булфото

Конституционният съд образува дело срещу правилата за избор на нов управител на БНБ. Докладчик по него ще е проф. Цанка Цанкова, става ясно от съобщение на съда.

Делото беше образувано по искане на 74 депутати от различни парламентарни групи. Първият подпис за сезирането беше на шефа на БСП Михаил Миков.

Още по темата

Депутатите сезираха Конституционния съд заради текста от процедурата, че кандидатът за управител на БНБ може да бъде издигнат само от парламентарни групи или от независими народни представители. Според избраниците това правило нарушава Конституцията в частта й, която определя, че депутатите представляват не само избирателите си, но и целия народ.

Затова според опозицията всеки народен представител има право да издига самостоятелно кандидатура за шеф на БНБ.

"Конституцията не допуска ограничение на правата на отделен народен представител в законодателния процес или при приемане на други актове от Народното събрание", пише в искането на депутатите до Конституционния съд.

По-рано днес шефът на групата на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов обяви процедурата за избор за изрядна. Уверение за това управляващите получили от разговори с юристи и конституционалисти.

До избора на нов управител на БНБ се стигна след като сегашният Иван Искров подаде оставка, считано от 10 юли. За негов наследник вече се борят четирима – кандидатът на ГЕРБ Димитър Радев, на Реформаторите - Бисер Манолов, на АБВ - Виктор Йоцов и на ПФ - доц. Григорий Вазов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase