Ески Джамия в центъра на Стара Загора. Снимка: Община Стара Загора

Сегашното ръководство на мюсюлманското изповедание в България не е правоприемник на мюсюлманските общности, съществували в Княжество България, Царство България и Народна република България. Това е постановил днес състав на Апелативния съд в София.

Още по темата
Решението е по повод на жалбата на мюсюлманското сунитско-ханефитско изповедание, представлявано от Недим Генджев, с която се оспорва легитимността на Главното мюфтийство, оглавявано от Мустафа Алиш Хаджи.

С този акт на съда се отнема възможността на Главното мюфтийство да поддържа исковете си срещу редица български общини за собственост върху историческите паметници, сред които и "Куршум джамия" в Карлово, съобщи за БТА кметът Емил Кабаиванов.

Останалите имоти са "Ески джамия" в Стара Загора, джамиите "Ахмед бей" и "Фатих Мехмед" в Кюстендил и други вакъфски имоти в цялата страна.

В момента производството по тези дела е спряно до произнасянето на Апелативния съд във
София по делото за легитимното правоприемство.

„Тези, които ни съдят, се оказаха нелегитимни, както са нелегитимни и техните претенции към нас“, коментира кметът на Карлово. Опитите им да заграбят историческите имоти в центъра на Карлово, а и на други български общини, са осуетени, добави той.

В профила си във Facebook кметът на Кюстендил написа, че днес е паметен ден за България.

„С решение на Софийския апелативен съд са отхвърлени изцяло претенциите на Мюсюлманското вероизповедание към българското културно и историческо наследство.

Слава Богу! Печели Кюстендил, печели България! Поздравявам всички, които обичат родината ни!“, пише Паунов.

Периодично през последните години жители на Кюстендил и Карлово излизаха на протести, включително пред Съдебната палата в столицата, за да изразят недоволството си от претенциите за връщане на джамии и други имоти на Главното мюфтийство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase