Снимка: Архив Булфото

Според правосъдния министър Христо Иванов във Висшия съдебен съвет е лесно да се правят задкулисни договорки.

"Във Висшия съдебен съвет е твърде лесно под булото на тайния вот да се сключват договорки и да не се избират най-качествените кандидати. За качество дори не се говори", каза Иванов пред bTV.

"Този Висш съдебен съвет не е по-различен от предходния. Не става дума просто за смяна на едни лица с други лица", подчерта той и посочи, че е нужна спешна промяна на модела, към която се стреми и той.

По думите му някои от членове на ВСС са твърде отворени към спазаряване на определени решения.

"Правят се задкулисни договорки. Дали се случват между стабилни или тематични лобита няма значение. Нямаме последователно взимане на решения, имаме затваряне на очи", заяви министърът на правосъдието.

"Във ВСС няма ефективен контрол и там не се задават въпроси. Ако има нещо нередно, не се говори. Има хора, които са притиснати до стената, и в момента се чувстват неудобно", отбеляза Иванов.

По думите му през годините е ставало така, че не най-добрите са заемали властовите позиции.

"Такава е била тенденцията. ВСС преживя катастрофа, защото в него няма култура на носене на отговорност. Имало е затваряне на очи за проблемите", коментира още той.

Софийски градски съд се управлява зле от много години. Това излезе на повърхността не заради френския посланик, а заради група смели съдии. Виждаме тишина, в която корупцията там се развива, посочи правосъдният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase