Нели Куцкова. Снимка, архив: Булфото

Съдия Нели Куцкова обжалва решението на ВСС, с което не беше избрана за председател на Софийския апелативен съд. Куцкова е депозирала жалбата си днес.

Миналия четвъртък ВСС трябваше да гласува кандидатурата й за председателското място на най-големия апелативен съд в България. В нейна подкрепа обаче гласуваха девет от членовете на съвета, а бяха нужни 13 гласа, за да поеме поста. Преди вота в нейна полза се изказаха повече членове на ВСС, отколкото след това дадоха глас за нея.

Още по темата

Като мотив за жалбата си съдия Куцкова посочва, че решението на ВСС не съотвества на целта на закона. Тя посочва че то е постановено при съществени нарушения на административнопроизводствените правила, при противоречие с материалноправни разпоредби и при превратно упражняване на власт.

Според нея са нарушени принципите на истинност, равенство, самостоятелност и безпристрастност, последователност и предвидимост.

Съдия Нели Куцкова отбелязва, че Комисията "Професионална етика и превенция на корупцията" е приела решение относно притежаваните от нея нравствени качества, като в решението не се съдържат негативни оценки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase