Снимка: Булфото

Софийският апелативен съд остави в ареста акушерката Емилия Ковачева, която преби новородено момиче в столичната болница "Софиямед". 

Мотивът на съда, да остави мярката "задържане под стража", e, че е на налице обосновано предложение за умишлено умъртвяване на новородената Никол Димитрова.

Още по темата

Преди да бъде обявено решението на съда, Емилия Ковачева поиска да бъде освободена, защото е невинна. Самата Емилия се обърна към съдиите с думите: "Моля да бъда освободена, не съм виновна". Самата акушерка обяви пред съдиите, че не си спомня какво точно се е случило.

Според защитата й пък са иззети записи от камера, които не доказвали, че Ковачева е искала да убие бебето. Според адвокатът на Ковачева общественото мнение по случая е било манипулирано.

Прокурорът Димитър Арабджиев подчерта, че все още не е ясно защо една нормална до този момент жена и майка е посегнала на новороденото. Известни предположения можело да се направят и от разговорите й с психиатрите, пред които Ковачева казала, че била раздразнена и от това, че не можела да успокои плачещото бебе, както и от 24-часовото дежурство.

Само преди ден от болница "Софиямед" обявиха, че акушерката е взела по свое собствено желание 24-часово дежурство. Тя е искала да слее дежурствата си и след това да излезе в отпуск.

Както Dnes.bg писа, на 25 април Софийският градски съд остави в ареста акушерката Емилия Ковачева, която е обвинена в опит за убийство на новородено бебе в болницата "Софиямед". Съдът уважи искането на държавното обвинение да наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на акушерката,

Ковачева бе обвинена в тежко умишлено престъпление, което се наказва с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Според съда са налице достатъчно доказателства, че обвиняемата е извършила деянието, в което е обвинена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase