Христо Бисеров. Снимка: архив, БулФото

Софийската градска прокуратура е внесла обвинителен акт срещу бившия зам.-председател на НС Христо Бисеров.

Разследването срещу него започна през ноември 2013-а година, няколко часа след като парламентът го освободи от заместник-председателското място и като депутат. Три дни по-рано от пресцентъра на ДПС съобщиха изненадващо, че той напуска постовете в Народното събрание и в ДПС.

Още по темата

Бисеров е предаден на съд за извършени три умишлени престъпления - за избягване на установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, за нарушаване на Валутния закон относно задължението за деклариране на сделки с валутни ценности, извършено при условията на продължавано престъпление, и за затаяване на истина в писмена декларация по чл. 4 ал. 2 от Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, подадена пред Сметната палата.

В годишната си данъчна декларация за 2012 г. Христо Бисеров не е включил в данъчната основа доходи, подлежащи на облагане с данък. С тях Бисеров се е разпоредил в полза на доведения си син Ивайло Главинков, нареждайки два валутни превода от собствените си сметки в евро и щатски долари в банка в Женева, Швейцария.

Така той е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери - 25 678,25 лв. За това в НК се предвижда лишаване от свобода от три до осем години и конфискация на част или на цялото имущество.

Бисеров не е подал пред БНБ статистически форми, с които се отчитат и декларират вземания от чуждестранни лица, надвишаващи левовата равностойност на 50 000 лв.- наличностите по сметките му във валута в банка в Швейцария през 2012 г. са 314 529 щатски долара, равняващи се на 471 752,61 лева, и 82 515,39 евро, равняващи се на 161 387,07 лева. Такива вземания от чуждестранни лица по финансови кредити Бисеров е имал и през 2013 г. - 34 676,80 евро, равняващи се на 67 821,92 лева.

Бисеров не е декларирал пред БНБ и извършените от него разпореждания с тези суми - парични преводи по сметки на доведения си син Ивайло Главинков в банка в Република Македония. Осъществените сделки с валутни ценности са в особено големи размери, с обща левова равностойност 700 960,60 лв.

Предвижданото наказание в НК е лишаване от свобода до 6 години или глоба в двойния размер на предмета на престъплението - 700 960,60 лв.

Данните за наличностите по сметките си в различна валута в банка в Женева Бисеров не е декларирал и в подадена на 25 март 2013 г. пред Сметната палата декларация по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности. Наказанието е лишаване от свобода до три години или глоба от сто до триста лева.

Спрямо Христо Бисеров е взета мярка за неотклонение "парична гаранция" от 25 000 лева. Наложена му е забрана да напуска страната, се посочва в съобщението от СГП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase