Архив: Булфото
fallback

Един от зам.-председателите на Софийския градски съд – Иво Дачев, е поискал да бъде освободен от поста с молба до председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

В началото на седмицата новият председател на ВКС заяви, че не дава своето доверие на заместник-председателите на СГС и ги призова да си подадат оставките. Според него трябва да се търсят нови хора за тези постове, които да имат авторитет, достойнство и етика. Засега нито един от останалите трима заместници на Владимира Явнева – Богдана Желявска, Петя Крънчева и Николай Димов, не го е направил.

Според Панов решението на Дачев е достойна постъпка. "Нека кажа, че съдия Дачев е най-младият от ръководството на Софийския градски съд, човекът, който в най-малка степен е направил нещо, с което е уронил доверието в съдебната институция", каза Панов, цитиран от "Правен свят".

Днес стана ясно, че останалите заместник-председатели на практика са лишени от правомощията си случайно да разпределят делата.

Относно това решение на изпълняващия длъжността шеф на СГС Владимир Йорданов, Панов коментира, че е нормално изпълняващият длъжността да определи свой екип, с който иска да работи.

"Негово право е да избере хора, на които да се довери, защото това ще бъдат хората, които ще разпределят делата, а знаете, че това беше много важен въпрос, който беше дискутиран още декември месец и създаде достатъчно напрежение в СГС и в цялата съдебна система. Ако искаме да има прозрачност, яснота и да няма съмнения затова как се процедира в един съд, начинът е точно този – да се разпределят делата от юристи с добър авторитет, които са почтени и си вършат работата по закон. Не мисля, че актът, който е издал съдия Владимир Йорданов, е уязвим", обясни Панов.

По думите му много е важно бързо да бъде избран титуляр за председателското място в СГС и още днес той ще апелира във ВСС по-бързо да бъде открита процедурата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback