Цветан Цветанов Снимка: архив, Булфото
fallback

Татяна Кънчева е съдията-докладчик по делото срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов за шестте "Не"-та, което предстои се гледа пред Върховния касационен съд на 17 април.

Кънчева беше разпоредена чрез системата за случайно разпределение на делата като това се случи публично пред
журналисти.

Oще по темата
Останалите двама членове на съдебния състав са Бисер Троянов и Жанина Начева.

Софийският апелативен съд потвърди осъдителната присъда от 4 години затвор за Цветанов на 9 февруари.

Цветанов бе осъден през май миналата година заради отказа да разпише използване на СРС срещу бившия шеф на РЗБОП Орлин Тодоров, Пламен Дачков и Милен Иванов въпреки настояването на наблюдаващия прокурор от Окръжната прокуратура в града.

Делото за шестте „Не“ е едно от трите, които се водят срещу бившия вътрешен министър.

На 29 януари Цветанов бе оправдан в процеса срещу него за незаконно подслушване, след като прокуратурата се отказа от обвиненията си срещу него.

Цветанов бе подсъдим заедно с трима бивши директори на дирекцията за подслушване в МВР СДОТО и бе обвинен за това, че не им е оказал контрол и съзнателно е допуснал те да извършат престъпление. Тримата бяха обвинени, че не са осигурили защита за опазване на класифицирана информация в продължение на три години.

Мотивът, с който прокуратурата се отказа от обвиненията си срещу Цветанов, бе, че престъплението, за което тримата директори са обвинени, вече не е криминализирано според поправките от миналата година на Закона за МВР и Наказателния кодекс.

Другото дело, което се води срещу Цветанов, е за длъжностно присвояване. Очаква се Софийският апелативният съд да се произнесе до средата на март. Зам.-шефът на ГЕРБ е обвинен, че като вътрешен министър неправомерно се е разпоредил разследваният бивш антимафиот Орлин Тодоров да получи над 50 хиляди лева заплати и обезщетения.

На първа инстанция през май миналата година бившият вътрешен министър беше оправдан по това дело.

Делата срещу Цветан Цветанов бяха спрени, след като ГЕРБ спечели изборите, а бившият МВР шеф влезе в парламента с депутатски имунитет. Главният прокурор обаче поиска имунитета му заедно с този на още четирима депутати и Цветанов доброволно се отказа от него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

KorZaGerb

преди 9 години

Цецо да влиза на топло! При бай Ставри - строг, но справедлив! Да полежи някоя друга годинка и да подготви килията за Буда!

20

Анонимен

преди 9 години

До МериДа не се съобразиш с решение на съд е престъпление,како Мери!

19

Анонимен

преди 9 години

Zvaka zz Nikoga nama da Bade osaden Stadii prokurora tv gi e strah da go osadat nali se snae sad garba na zz sedi vojda na gerb bB nastojas.president na bG pravite si smetka koi Sam i kakvo moga

fallback