Менков с клиента си Цветан Цветанов. Снимка: архив, БулФото

Очевидно е, че този процес се води срещу Цветан Цветанов бързо и на инат. Това коментира адвокатът на бившия силов министър Менко Менков пред bTV, след като вчера Цветанов беше осъден на втора инстанция на 4 години затвор заради отказани СРС-та.

Още по темата
Присъдата е по така нареченото дело за шестте „Не“. Цветанов бе осъден през май миналата година заради отказа да разпише използване на СРС-та срещу бившия шеф на РЗБОП Орлин Тодоров, Пламен Дачков и Милен Иванов въпреки настояването на наблюдаващия прокурор от Окръжната прокуратура в града.

Според Менков на клиента му не е бил осигурен безпристрастен процес на първа инстанция, а при обжалването всички доказателствени искания на защитата са били отхвърлени без изключение.

По думите му мотивите на Софийския апелативен съд, с които той потвърждава 4-годишната присъда на Цветанов, приличат по-скоро на „едно политическо афиширане“.

По отношение на усещането за „всесилност и всепозволеност”, което САС открива в действията на ексминистъра, адвокатът каза: „Изключително притеснителни са мотивите в тази посока, защото те приличат по-скоро на едно политическо афиширане на неприемане на действията на Цветанов като министър, което няма нищо общо с деянието, което е извъшил и не би следвало коментари, които е правил като вътрешен министър, да му се вменяват във вина за конкретно извършеното престъпление“.

Според защитника на Цветанов публични изказвания на министъра могат да бъдат обект на политически анализ на негови опоненти, наблюдатели, журналисти, но не могат да бъдат причина, посочена от съд, за извършено деяние, което е предхождало тези негови изказвания.

Менков подчерта, че Цветанов не е познавал лицата, за които е отказал прилагане на специални разузнавателни средства.

Защитникът смята, че Върховният касационен съд или ще оправдае Цветан Цветанов, или ще върне делото за ново разглеждане на някоя от двете предходни инстанции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase