Николай Цонев. Снимка: архив, БулФото

Върховният касационен съд окончателно оневини по обвинението в даване на подкуп бившия министър на отбраната Николай Цонев, бившия финансист Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров.

Още по темата
Съдът коментира остро и критично работата на прокуратурата по делото, включително и качеството на протеста срещу двете оправдателни присъди на Софийския градски и Софийския апелативен съд, предаде БНР.

Магистратите определят като хаотични аргументите в протеста и признават, че са изпитали затруднение при установяване на прокурорските възражения.

Според мотивите на върховните съдии делото е емблематичен пример за провокация към подкуп, инсценирана и проведена от следователя Петьо Петров, сега шеф на Столичното следствие.

Това обаче не е изследвано от прокуратурата, която на три съдебни инстанции твърдеше, че подсъдимите са предлагали пари на Петров, за да смачка разследване срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев. Затова следователят е получил 20 хиляди евро подкуп.

Съдът смята още, че настоящият шеф на Столичното следствие е действал под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение.

Съдиите Татяна Кънчева, Биляна Чочева и Юри Кръстев подробно излагат аргументите си, за да приемат, че е налице провокация към подкуп, като не визират проведените и записани разговори между подсъдимите и Петьо Петров. Тримата върховни съдии са категорични, че още при първоначалните контакти между тях идеята за даване на подкуп е била на Петьо Петров.

Делото "Цонев, Попов, Сантиров" ще се запомни със скандалния арест на бившия военен министър Николай Цонев на първи април 2010-а година и видеокадрите, разпространени от МВР, на които тогавашният заместник-градски прокурор Роман Василев го обявява за "абсолютен престъпник" и го слага на колене.

През септември миналата година стана ясно, че България е признала, че при ареста e била нарушена Европейската конвенция за правата на човека. Признанието е дошло в отговор на жалбата на Цонев пред Съда в Страсбург.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase