Двамата кандидати преди избора. Снимка: Булфото

Съдия Лозан Панов бе избран за председател на Върховния касационен съд. Той получи подкрепата на 17 членове на Висшия съдебен съвет, което бе достатъчно да заеме поста. Срещу кандидатурата му гласуваха шестима души.

За съдия Павлина Панова, която в момента заема поста на зам-председател на ВКС, гласуваха шестима, против бяха 11, а шест се въздържаха.

Още по темата

Панов ще бъде утвърден с указ на президента Плевнелиев. Мандатът на председателя на ВКС е 7-годишен, като той става член на съдебния съвет по право.

"Оценявам високата отговорност на този пост. Реформите, които трябва да се осъщесвят са тежки. Дългът и отговорността не ми позволяват да се радвам, защото предстои много работа. Съдия Панова е блестящ юрист и в своята концепция има добри идеи, които следват да бъдат споделени", сподели след избора Панов.

Той заяви, че първо ще се запознае с ВКС и тогава ще определи екипа си, както и дали ще работи съвместно със своята конкурентка Павлина Панова.

Панов сподели надеждата си, че може да бъде обединяваща фигура във ВКС и това ще бъде неговата цел.

"Отвореното управление мисля, че ще спомогне. Няма проблеми, които да не могат да бъдат решени с диалог", заяви новият председател на ВКС.

От своя страна съдия Панова повтори отново, че идеите в нейната концепция са били с практическа насоченост и конкретика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase