Архив: Булфото
fallback

Правосъдният министър Христо Иванов очаква ВСС да направи мотивиран избор за председател на ВКС. Това каза той след днешното извънредно заседание на Висшия съдебенсъвет, на което той беше поканен да участва.

Oще по темата
Днес се реши двамата кандидати за председател на Върховния касационен съд - Павлина Панова и Лозан Панов, да бъдат изслушани от Етичната комисия на Висшия съдебен съвет в понеделник, 12 януари.

Необходим ни е мотивиран избор, каза той. Според Иванов обаче натрупването на обстоятелства, които дават сигнал, че изборът на съдия номер 1, е отчасти предизвестен, все още е факт.

Колкото до изразените опасения от членове на ВСС, че се пише екшън план за предсрочно прекратяване мандата на Съвета, правосъдният министър коментира, че тази конспиративност трябва  да бъде обсъждана като разговор едва след като такава тема бъде поставена в парламента. За пореден път той заяви, че предсрочно прекратяване на мандата на ВСС не е от полза.

Министърът коментира и решението за проверка, която ВСС започва на СГС. По думите му ВСС не успява добре и убедително да обясни защо проблемите със случайното разпределение на делата толкова години висят в пространството без ясен отговор.

"Трябва да видим от тук нататък какви ще бъдат резултатите от проверката. Въпросът за това каква е конкретната отговорност на настоящето ръководство на СГС е една тема, а въпросът за отговорното управление на съдебната система е фундаменталната тема, с която тепърва ще се занимаваме с колегите от ВСС", посочи Иванов.

Междувременно стана ясно, че комисията, която ще проверява Софийския градски съд, ще е от 12 членове на ВСС. Всички те са били съдии. Това е решението, което Съветът взе след дискусия.

До проверката се стигна след изслушването на съдии от СГС и СРС, които настояват за оставка на председателя на СГС Владимира Янева и двете й заместнички. Срокът на проверката изтича в края на месеца.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

137

преди 9 години

А ние очакваме от него да извърши мотивирана и успешна съдебна реформа. И да понесе отговорност ако реформата е неуспешна. Като отговорността да не е само морална и политическа.

fallback