Министър Христо Иванов. Архив: Булфото
fallback

Правосъдният министър Христо Иванов заяви, че има много голямо забавяне между първата и втората процедура по избора за председател на ВКС. Според него има натрупване на обстоятелства за това. Днес на извънредно заседание Висшият съдебен съвет изслушва министъра, като повод за това е интервю, в което той казва, че има сигнали за предрешеност на избора за председател на ВКС.

Oще по темата
Втората процедура за избор на председател на ВКС беше отлагана няколко пъти, след като първата се провали на 25 септември м.г. За втората процедура се кандидатираха двама, но заради инцидент с единия от тях - Лозан Панов, тя беше отложена на няколко пъти, като последно беше удължена до 7 януари.

По думите на члена на ВСС Ясен Тодоров се създава усещане, че се върши нещо нередно и такова впечатление остава у обществото.

Министърът напомни думи на двама други членове на ВСС - Милка Итова, че се "търси подходящ кандидат", и Георги Колев - че единият от участниците в надпреварата - Лозан Панов, е "прагматичен кандидат".

Бързането да се обяви процедура може да се тълкува в посока да има само един кандидат, отговори на свой ред Милка Итова. Колегата й Михаил Кожарев смята, че е необходима обща позиция - на съвета и министъра - и така да се работи за реформирането на системата.

Той зададе въпрос какво би се случило, ако сега отново няма избор, и се усъмни, че това може и да е сценарий допълнително да се бламира ВСС. Дори и възможност за предсрочно прекратяване на мандата на ВСС.

Съмненията на Кожарев стигнаха дотам да предположи, че може би се търси удобен състав на ВСС, който да избере председател на ВАС измежду лидерите на Реформаторския блок.

Министърът припомни няколко свои изказвания, с които ясно изразява позиция, че предсрочно прекратяване на мандата ще е вредно. Тази тема доминира целия разговор. Очевидно това е част от атмосферата за вземане на решения, продължи правосъдният министър.

Друг член на съвета - Галя Георгиева, даде на министъра на правосъдието папка с историческа справка за това как са протекли процедурите за избор на предишния председател на ВКС и сегашния на ВАС. Именно те били непрозрачни по думите й. Очевидно нямате практически опит, това са неща, които биха Ви били полезни, обърна се Галя Георгиева към Христо Иванов.

Той обаче й върна папката и й каза, че още преди години е работил по тези въпроси и дори е автор на текстове по темата. Колега й Калин Калпакчиев поиска на свой ред да се спре с търсенето на конспирации. Насаждането на такива теории според него било пропаганда. Димитър Узунов на свой ред помоли министъра да бъде по-внимателен в изказа си. Иначе оставало усещането, че единият от кандидатите за поста председател на ВКС е излишен.

Христо Иванов не получи отговор на въпроса си дали ще има изслушване на двамата кандидати за председател на ВКС пред съдии.

Преди началото на заседанието пред сградата на Висшия съдебен съвет имаше организиран протест под наслов "Добро утро, тарикати". Участниците в протеста учредяват национална гражданска инициатива с искане Народното събрание да приеме, че съдиите и прокурорите са длъжностни лица и така те да носят наказателна отговорност за извършените престъпления по служба.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 9 години

Изринете това смърдящо бунище--наречено "ПРАВОСЪДИЕ"!ТОВА НЕ Е ПРАВОСЪДИЕ ....А ЧИСТА ПОРНОГРАФИЯ!!АБСОЛЮТНА ПОДМЯНА НА ПОНЯТИЯТА В БЪЛГАРИЯ /..по комунистически маниер и похват/СТИГА ИМИТАЦИИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2

Анонимен

преди 9 години

Кой? Кръгът "Капитал"ли -с плевня и прокопи,чийто представител е този протестърски министър.Нищо няма да стане,освен стани,та да седна.

1

Анонимен

преди 9 години

Висшите магистрати демонстративно се подиграват с министъра на правосъдието.А и той е един мрънльо...На негово място трябваше да има по-решителен политик, който да разрови това бунище, наречено "правосъдие"

fallback