Снимка: архив Булфото
fallback

Четирима монтьори получиха обвинение за трагедията в блока на бул. „Цариградско шосе“ 115 в София през лятото. На 19 август миналата година асансьорът в сградата падна от деветия етаж. При инцидента загина жена, а друга беше тежко ранена.

Oще по темата
Днес прокуратурата съобщи, че е внесла в съда обвинителен акт срещу четиримата. Асансьорните монтьори са Цветан Цветанов, Сергей Цветков, Петко Петков и Диян Дервенски.

Те са обвинени, че са причинили смърт и тежка телесна повреда при немарливо изпълнение на дейността им. Наказанието за това е до пет години затвор.

Четиримата монтьори са привлечени като обвиняеми в началото на декември миналата година, съобщиха от прокуратурата. Взети са им мерки за неотклонение „подписка“.

При трагедията през август загина 46-годишната Цветелина Радунчева. 41-годишната Мария Ваклинова оцеля, но получи тежки контузии, като разкъсване на далака, фрактура на прешлен и три ребра, лицева травма. Жената беше изписана няколко седмици след трагедията, но продължава да се възстановява. Разследването показа, че падането на асансьора е причинено от скъсани въжета.

Проверката на инцидента излезе с извод, че той е резултат от множество административни нарушения, техническо недоглеждане, грешки при ремонта, несъответстващи резервни части и дори работа в конфликт на интерес.

Проверяващите откриха разминаване между монтираните устройства и документацията към тях. Въжетата, които са се скъсали, са били подменени преди време, но с по-тънки.

За тях обаче липсвали сертификати за качество и експертите не можаха да кажат дали те са достатъчни за падналия асансьор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Щерев

преди 9 години

То нито експлоатацията, нито поддръжката, нито контролът са в ред! Какво ли не е в ред ?

8

Анонимен

преди 9 години

Шефовете им са виновни?! С какво по-точно?! С това, че разни мързеливи *** им работят във фирмата и само реват за пари, ама на всяка седянка са първи?! Ако поне малко си напънете мозъците да помислите точно шефовете им имат изгода техните подчинени ДА НЕ ДАДАТ разрешение за използване на съоръжението и то да не мине технически преглед преди да бъдат платени още пари за ремонти. Ама кой да помисли, нали всички дето ревете сте като работниците- мързеливи мрънкачи.

7

Атлас

преди 9 години

Шефовете им в затвора ВЕДНАГА.

fallback