Снимка: Dnes.bg

Роднини на задържаните за проповядване на радикален ислям у нас се заканиха, че ще съдят България в Страсбург. Днес Пловдивският апелативен съд остави за постоянно в ареста седмината, задържани при антитерористичната операция на ДАНС, МВР и прокуратурата в пет български града.

Те са обвинени в проповядване и разпространение на радикален ислям. В мотивите магистратите записаха, че за престъплението, в което са обвинени, се предвижда наказание лишаване от свобода, а освен това има опасност задържаните да извършат друго престъпление, ако са на свобода.

Още по темата

Заседанието продължи повече от 5 часа. То беше прекъснато, когато студентката Александрина Ангелова, която бе арестувана заедно с пазарджишкия имам Ахмед Муса, припадна в съдебната зала по време на процеса. Тя е единствената жена сред задържаните и се движи с бурка.

„Оказа се, че Александрина има хронично заболяване на щитовидната жлеза, което се е обострило в ареста“, заяви адвокатът на Александрина - Сабри Хюсеин.

В съда стана ясно, че един от тримата тайни свидетели по делото твърди в показания пред съдия, че след молитва, соченият за тартор на групата - Ахмед Муса Ахмед, се събирал с най-приближените си и призовавал братята им у нас да се бият като тези в Сирия, а България да бъде превърната в Ислямска държава.

„Възхвалявал е Ислямска държава и е казвал, че трябва да се молят за бойците – това са свидетелските показания”, заяви пред журналисти прокурорът по делото Атанас Гичев. Адвокатите се заканиха да съберат доказателства до началото на съдебния процес, които да докажат тяхната невинност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase