Снимка: архив, БулФото

Задържан е мъж, осъден за смъртта на четирима души в Дупница преди 20 години, съобщиха от Окръжната прокуратура в Кюстендил.

Дупничанинът Богдан Димитров е бил задържан от румънските съдебни власти и е предаден на 11 ноември на ГКПП Видин - Калафат на Главна дирекция "Охрана" при Министерство на правосъдието. Още същия ден Димитров е бил настанен в затвора в Бобов дол.

С влязла в сила присъда на 30 май 1997 г. на Кюстендилския окръжен съд Богдан Димитров е признат за виновен и осъден за това, че на 10 юни 1994 г. в Дупница умишлено е умъртвил Георги Михайлов, Росица Иванова и Росица Хр. Иванова.

Престъплението е извършено по особено мъчителен за убитите начин и с особена жестокост, като жертвите са се намирали в безпомощно състояние.

На същата дата мъжът е запалил жилищна сграда, а от пожара е последвала смъртта на Славчо Скрински от Дупница.

За тези престъпления съдът е определил общо наказание "лишаване от свобода" в размер на 20 години, което Димитров да изтърпи при усилен "строг" режим.

Той обаче се укрил непосредствено след влизане на присъдата в сила и е бил обявен за местно и международно издирване с цел арест и екстрадиция.

Впоследствие това наложило и издаването от Окръжна прокуратура - Кюстендил на Европейска заповед за арест, която е от 21 март 2007 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase