Снимка: БТА, архив
fallback

Има реформи в съдебната система, които вече не могат да бъдат отлагани и те трябва да бъдат приоритет за всички, коментира в ефира на БНТ правосъдният министър Христо Иванов.

Oще по темата
Според него например се забелязва все по-голяма дистанция между България и Румъния по отношение на това как се справяме с препоръките на Европейската комисия за промяна в системата. Според него това налага решителни стъпки по отношение на реформата в съдебната система, за да може България да започне с „добра нотка” с новия състав на Европейската комисия и в очакване на доклада за напредъка на страната ни, който ще бъде готов през януари 2015 година.

„Съдебната система е консервативна. Ние не можем в нея да направим революция”, обясни още Иванов, но допълни, че вече във всички политически сили вече има съгласие за необходимостта от промени в системата.
През седмицата правосъдният министър представи за обсъждане стратегия за реформа на съдебната система.
„Концепцията на стратегията е следната – правим съда наистина независим, правим прокуратурата ефективна, осигуряваме добро управление на цялата съдебна система и мерки за борбата с корупцията”, коментира днес той.
Правосъдният министър беше категоричен, че когато става дума за независимост на съда в стратегията се има предвид не „безотговорност на съдиите”, а влизайки в залата, те да мислят само за фактите по делото и думата на закона. Не трябва да има натиск, страх от общественото мнение, заяви още той.

Иванов коментира, че мястото на прокуратурата е в съдебната власт, а не към МВР, което е по-нереформирано и от съдебната система, но са необходими реформи и за прокуратурата, която не е подлагана на сериозни промени от години.

Правосъдният министър препоръча и по-близък контакт на районните прокуратури до гражданите.

Така ще бъдат дефинирани основните проблеми на обществото и усилията на прокурорите ще бъдат насочени към тяхното решаване.

Голяма част от мерките в стратегията са законодателни, посочи още служебният министър. Най-обсъжданата част от промените е разделянетона Висшия съдебен съвет, която не се приема много добре в системата. За другите мерки обаче има голямо съгласие, съобщи Христо Иванов.

Служебният министър изрази своята надежда България и Румъния бързо и заедно да влязат в Шенгенското пространство, но допълни, че е нужна още работа от страна на българските власти.

„България е слабо звено в общата евроатлантическа солидарност и защита именно, защото може да стане врата за навлизането на организирана престъпност, мафиотизация и корупция в целия Европейски съюз”, коментира още той.

Още новини четете в Investor. bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 9 години

Изборност на всички съдии от районен нагоре.Ежегодна атестация не само на съдии и прокурори но и на полицаи, кметове и всички заемащи ръководни позиции в държавната администрация за резултати, натовареност, включително тест на полиграф за склонност към корупция или обслужване на определени интереси.Това лошо ли е?Със сигурност не. Само че няма и да стане.

10

НЕОТЛОЖНО !!!

преди 9 години

Не могат да бъдат отлагани повече реформите в системата на социалното подпомагане!Да се увеличат рязко детските надбавки и майчинските за първо и второ дете, и да се дават за абсолютно всички деца!На онези семейства, които имат повече от две деца, надбавките да се изплащат от Евророма, а също и от различни християнски фондации. Но това да важи САМО ЗА децата, родени до момента на въвеждането на тази реформа! Онези, които занапред ще раждат повече от две деца, сами да му търсят колая!

9

Анонимен

преди 9 години

До АнонименKAKVA REFORMA BE COKUNDUR,V BALGARIA UPRAVLIAVA ORGANIZIRANATA PRESTAPNOST S PREDSEDATELIA, KOITO GO RAZKARVAT PO SADILISHTATA I VSE NE MOGAT DA GO OSADIAT.

fallback