Снимка: архив, БулФото

Районният съд в Пловдив наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на Георги Иванов и Христо Лозев, които са обвинени във фалшификация на паспорти на сирийски бежанци.

На останалите четирима в схемата - Аспарух Щерев, Танчи Лозева, Цветан Бабаджанов и Пею Марков, съдът наложи мярка "парична гаранция" от по 3000 лева.

Делото се гледа при закрити врати заради приложените по него специални разузнавателни средства, предаде БТА.

Още по темата
Поръчител и организатор на канала е 37-годишният Георги Иванов, смята прокуратурата. През 2006 г. той е съден за фалшифициране на монети от 2 евро. За изработването на паспортите той уговаря Христо Лозев и Аспарух Щерев, които имат собствени печатници.

МВР влиза в следите на замесените след получена оперативна информация за подправяне на документи за самоличност.

Полицаи под прикритие провеждат две срещи с продавачите на паспортите, уж за да договорят сделка. Така полицията успява да влезе в печатницата в момента, в който са се печатали фалшивите сирийски паспорти.

Иззети са плаки, готови образци, заготовки за корици, сито. Качеството на хартията и на самите паспорти е изключително високо, посочи районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова.

По думите й поръчката на документите за самоличност е била за над 50 000 долара. Паспортите е трябвало да бъдат предадени в Турция и да бъдат използвани от турски граждани да влязат у нас като сирийски бежанци.

Нелегалната дейност е била извършвана в две печатници на територията на Пловдив.

Арестуваните са обвинени за изготвяне и укриване на материали за подправяне на документи за самоличност.

Определението на съда по мерките им за неотклонение може да се обжалва пред Окръжния съд в Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase