Снимка: архив Булфото

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов осъди шефа на „Атака“ Волен Сидеров за клевета. Новината съобщи бившият премиер в профила си във "Фейсбук". Националистът ще трябва да плати на опонента си 200 000 лева заедно със съдебните разноски за четири клевети, изречени по  адрес на Борисов в интервю за столичен вестник.

Решението на Софийски градски съд е на първа инстанция.

Още по темата
Присъдата е заради няколко твърдения на Волен Сидеров пред вестник „Монитор“. Едно от тях е, че бившият премиер е използвал правителствените самолети, за да изнася пари по офшорни сметки в Ливан. Тогава лидерът на националистите обвини Борисов и в покровителство и пряко облагодетелстване от контрабанда, канали за проститутки и наркотрафик, от които се формира поток от черни пари.

„С клеветниците само съдебните дела могат да решат проблема, скоро и други такива ще си получат заслуженото“, написа лидерът на ГЕРБ в профила си във „Фейсбук“. Той смята, че сумата, която „клеветникът Сидеров“ трябва да му плати, само на пръв поглед изглежда голяма. „Но вредите за репутацията ми, която съм градил цял живот, са много по-големи“, пише Борисов. Той припомня успехите си – от създаване на партия, печелила 10 вота до това, че е „приеман от Белия дом до Берлин и от Лондон до Париж“.

Лидерът на ГЕРБ обяви, че завежда делото срещу националиста през юни миналата година. То е гражданско, защото по това време Сидеров все още беше с депутатски имунитет. Искът бе за 200 000 лв., по 50 000 лв. за всяко от твърденията.

Когато заведе делата, Борисов съобщи, че негов адвокат е Марин Марковски и че ще дари получената сума на домове за сираци.

От партията на Волен Сидеров съобщиха, че смятат да внесат сигнал до ВСС за „допуснатите сериозни  процесуални нарушения при постановяване на решението от съдията“.

В съобщение до медиите националистите посочват, че ще проведат собствено разследване за „корупционни схеми, зависимости и изпълняване на политически поръчки от съдия Теодора Нейчева“. 

"Явно с постановената присъда Нейчева се е отблагодарила на своите покровители Цветанов и Борисов, които я назначиха на работа в СГС", заявяват от „Атака“.

Информацията е обновена към 18.35 часа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase