Лазар Груев. Снимка: архив, БулФото
fallback

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще избира нов председател на Върховния касационен съд (ВКС) на 25 септември.

Eдно от имената, което почти сигурно ще бъде внесено като предложение за тази ключова позиция, е на заместник-председателя на Върховния касационен съд Павлина Панова. Петима съдебни кадровици имат готовност да внесат името ѝ, предаде БНР.

Съдии от ВКС изненадаха членовете на ВСС с техен профил на това какъв да бъде следващият председател на Върховния съд. Най-общо казано, той трябва да има безупречна репутация, авторитет сред съдиите, етично поведение, да е познат в професионалната общност, да има активна гражданска позиция, както и да има квалификация в областта на международното право.

Малко преди избора, на 17 септември, в една от най-големите зали на Съдебната палата върховните касационни съдии са поканили всички кандидати за ключовия съдебен пост, за да ги чуят и да формират своята позиция, макар че крайното решение ще е на ВСС.

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев направи своя коментар за начина, по който ще бъде избран неговият приемник в най-конфликтната част на избора - електронно или с бюлетина.

Според решението на Висшия съдебен съвет изборът ще стане електронно. Лазар Груев обаче за пореден път акцентира върху факта, че гласуването с бюлетини е много по-демократично и равнопоставено и даде пример от гласуването в ЕП, което беше с бюлетини, или гласуването на избори.

Лазар Груев коментира още, че няма притеснения за начина, по който ще се състои процедурата по избор и прозрачността й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

xx

преди 9 години

Да питат ЦЦ, той ги знае нещата

fallback