Снимка: архив Булфото
fallback

Председателят на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ Орлин Русев е арестуван днес в Созопол. Вчера е била задържана и главната касиерка на банката Маргарита Петрова. Те са обвинени, че са помогнали за изнасянето на над 205 млн. лв. от трезора на КТБ.

Oще по темата
Това стана ясно от съобщение на прокуратурата. Процесуално-следствените действия са били проведени след сигнал на шефа на БНБ Иван Искров до главния прокурор Сотир Цацаров. Той е бил депозиран на 9 юли следобед.

Русев е арестуван, защото има доказателства, че лично е разпоредил да се изнесат от трезора на банката над 205 млн. лв. в различна валута и да бъдат предоставени на трето лице. По-рано шефът на БНБ съобщи пред медиите, че сумата е била изтеглена от мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев чрез подставено лице ден преди в банката да бъде поставена под особен надзор.

Петрова е обвинена за извършване на длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Разследването е показало, че тя е извадила горепосочените суми от трезора в чували и ги е предала на трети лица. Спрямо Петрова е постановено задържане до 72 часа . Дотогава ще се изготви искане до съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

От съобщението на прокуратурата става ясно, че изтеглените пари са 93 139 500 евро, 23 657 575 лева и 45 000 щатски долара. Общата левова равностойност на взетите в брой от трезора на банката пари е 205 887 223.

В момента се подготвят документи за призоваване по реда на международната правна помощ на Цветан Василев. Прави се и оглед на трезора, обявиха от прокуратурата.

Разпитани са изключително голям брой свидетели, иззети са документи и записи от охранителни камери, назначени са графологична и техническа експертизи;

От прокуратурата обявиха и че докладът на БНБ не е постъпил в прокуратурата. По-рано шефът на банката Иван Искров обяви, че ще го предаде на обвинението. „Незабавно след получаването му той ще бъде приобщен към делото, касаещо дейността на банковия надзор на БНБ по отношение на КТБ АД, като екипът от прокурори и следователи, работещи по това дело, ще анализират констатациите и изготвят план за спешни действия по тях“, се казва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

153

Българин

преди 9 години

Никакво спасяване на депозити над тези постановени в закона. Защо да плащаме всички на крадливците пред държавата с данъците си ? Никакво вкарване на пари в банката от държавата. Или това е начин Д.П. и ДПС да не си върнат взетите пари ?! Тези от ДПС кога най-после ще ги обявят за противоконституционни и вредни за БЪЛГАРИЯ.

152

BG

преди 9 години

ПЪРВО И НАЙ-ВАЖНО Е ДА ВЪРНАТ ИЗНЕСЕНИТЕ ПАРИ. ПРОМЯНА НА ЗАКОНА ЗА БЕЗУСЛОВНО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ПРИДОБИТИТЕ СРЕДСТВА В ПЪЛНИЯ РАЗМЕР ЧЕ И С ЛИХВИТЕ. ТОВА Е РЕШЕНИЕТО. НЕ ДА МИ ГИ СЪДЯТ И ОСЪДЯТ УСЛОВНО ИЛИ ОПРАВДАЯТ СЛЕД ГОДИНИ...

151

общинска банка.засег

преди 9 години

Mисля, че е най-добре да се чуе мнението на Цветан Василев. Най-големият длъжник на КТБ е Делян Пеевски.Точно на най-големите длъжници на банката, какъвто е Пеевски са изчезнали досиетата.Сега не се знае кои са и колко точно дължат. Василев няма никакъв интерес да изчезнат досиетата на длъжниците. Да не забравяме,че с личната намеса на дебелия очилатко, органите ровиха в банката.Да не забравяме, кой се опита на два пъти да открадне КТБ и разпали истерията с банките- Боко.Успокоил се е като взе

fallback