На няколко пъти в Кърджали бяха организирани протести срещу претенциите на мюфтийството. Снимка: БТА, архив
fallback

Окръжният съд в Кърджали отхвърли като неоснователен предявения иск от Главното мюфтийство за собствеността на земята и сградата на Регионалния исторически музей в Кърджали, съобщават от областната администрация.

Делото е решено в полза на държавата, представлявана от областния управител на Кърджали. Мотивите и решението на съдията по делото са изложени на 32 страници.

От администрацията допълват, че според решението съдът осъжда Мюсюлманско изповедание гр. София да заплати на държавата разноски по делото в размер на 91 062 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Пловдив в двуседмичен срок.

Както Dnes.bg съобщи, мюфтийството претендира за сградата въз основа на нотариален акт от началото на миналия век, след като местен жител продал нива за духовно училище. Строежът започнал с дарения от продажбите на животински кожи за Байряма, твърдят адвокатите на мюфтийството.

Делото бе образувано в Окръжен съд Кърджали през януари 2013г. По него бяха изслушани свидетелски показания на 4 лица. Назначени бяха експертизи, последната от които комплексна съдебно-техническа и архитектурна.

Предоставен бе доказателствен материал и от двете страни, представлявани от адв. Красимир Руев, от страна на ищеца и главен юрисконсулт Васил Радев,представляващ държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

wtf

преди 9 години

До 26 Кой-ТойЗа какви ценности говориш, когато сам не можеш да пишеш на собствения си език. Ти не правиш разлика между "който" и "които", а си тръгнал да се правиш на патриот. Повръща ми се вече от такива псевдо-патриоти, като теб.

23

Кой-Той

преди 9 години

Едно правилно решение за разединена България, българите и ценностите са на изчезване.Дано тези който се заиграват с етническия мир,разберат че в България живеят САМО БЪЛГАРИ и има етнически групи,който не е българин да си скъса паспорта и дим да го няма.

22

АНОНИМНА.

преди 9 години

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ! АМИ ЩЕ СТАВАТ НАХАЛНИ ВСИЧКИ ИЗБРОЕНИ ОТ ВАС ЗАЩОТО НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ПОСТОЯННО СЕ ДУПЯТ И НА АМЕРИКАНЦИТЕ И НА ТУРЦИТЕ. ЕДИНИЯТ МЕСЕЦ НА ГОСТИ В АМЕРИКА, А ДРУГИ В ТУРЦИЯ. НА ТОЗИ ПОДАРЪЧЕ, НА ОНЗИ ПОДАРЪЧЕ, А ЗА НАС .... САМО СЛЕДИМ ТЕХНИТЕ ВОАЯЖИ И СЕ ЯДОСВАМЕ. РАЗГЕЛЕ НАЙ- ПОСЛЕ СЪДА ДА ОТСЪДИ КАТО СЪД. ТОВА Е БЪЛГАРСКО И НИКОЙ НЯМА ПРАВО НА ПРЕТЕНЦИЙ. КОЙТО ПРЕТЕНДИРА ДА СИ ВЪРВИ ТАМ ЗА КАКЪВТО СЕ СМЯТА.

fallback