Цветан Цветанов. Снимка, архив Булфото

Делото срещу бившия премиер Цветан Цветанов за отказа му да приложи СРС срещу бившия великотърновски антимафиот Орлин Тодоров е отложено за 15 май. Причината за отлагането е неявяване на свидетеля Орлин Тодоров.

Днес Софийският градски съд гледа делото срещу Цветанов за шестте „Не“-та, поставени от него при искане за подслушване на бившия шеф на ТЗ БОП във Велико Търново Орлин Тодоров. Според обвинението искането е било инициирано от прокурори и разрешено от съдия и с отказа си ексминистърът попречил на разследването срещу бившия антимафиот.

Делото срещу ексвътрешния министър започна тази сутрин в 9.30 часа, но стана ясно, че Тодоров е закъсал с автомобила си на пътя край Севлиево, поради което делото беше отложено за 13.30 часа.

Още по темата
Поради това Софийският градски съд поиска справка от Районно управление „Полиция”- Габрово дали наистина е имало пътен инцидент с Тодоров.

От Пътна полиция  са потвърдили за повреда в автомобила на свидетеля, която "Пътна помощ" обаче била отстранила. Въпреки това Тодоров решил да се прибере и не се яви в залата, поради което съдът му наложи глоба от 300 лева и принудително довеждане за следващото заседание, което е насрочено за 15 май от 13.30 часа.

Именно следващата дата по делото стана причина за спор в съда.

Въпреки настояването на адвоката на Цветанов Менко Менков заседанието да е на 28-и или 29-и май, т.е. след датата на европейските избори 25 май, магистратите не се съгласиха.

Те обясниха, че вече достатъчно пъти са се съобразявали и са отлагали делото, а сега, освен че магистратите са ангажирани и с много други дела, предстоят летни ваканции и всякакво протакане е излишно.

Ако бъде признат за виновен, бившият вътрешен министър може да бъде осъден на до 6 г. затвор, както и да му бъде забранено да заема държавна длъжност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase