Георги Харизанов. Снимка, архив: Булфото

Софийският районен съд реши, че бившият директор на "Напоителни системи" излиза от ареста без мярка за неотклонение. Георги Харизанов е обвинен, че сключил неизгодна сделка, като подписал документи за неизгодна продажба на стари тръби.

Според обвинението Харизанов и заместниците му взели решение за бракуване на 100 000 тона скрап от черни и цветни метали – части от съоръжения, използвани за напояване на земеделски земи на територията на цялата страна. Цените, на които са били извършени продажбите, били значително по-ниски от средната пазарна цена на метали от същия вид и качество, като дори разходите по демонтажа били за сметка на „Напоителни системи“. От сключването на неизгодната сделка за дружеството са произлезли значителни вреди.

Още по темата
През февруари Харизанов беше временно отстранен от длъжност, тъй като стана ясно, че срещу него са водени други две дела - за заплаха за убийство и за кражба на 50 хиляди долара, извършена през 2001 година в офис, където работил.

Софийският районен съд днес се съгласи със защитата, че Харизанов не е договорил лично изкупуването на старите тръби. Съдът смята също, че бившият директор на "Напоителни системи" не може да се укрие, както и да извърши друго престъпление.

В началото на март тази година СГС остави Харизанов окончателно в ареста. Съдът взе решението си след показания на свидетел с тайна самоличност, който го чул да казва, че се готви да се укрие от българското правосъдие в ЮАР. Това решение обаче можеше да бъде обжалвано от защитата на Харизанов при събиране на нови доказателства.

Днешното произнасяне на съда е вторият пореден път, в който Районният съд освобождава Харизанов от ареста.
Предишния път втората инстанция отмени това решение. И сега прокуратурата може да протестира пред Софийския градски съд, защото решението от днес не е окончателно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase