Част от подсъдимите имами. Снимка: архив, Reuters
fallback

Окръжният съд в Пазарджик произнесе присъдите на 13-те имами, обвинени в проповядването на антидемократична идеология и членуване в нерегистрирана у нас ислямистка организация.

Магистратите дадоха ефективна присъда от 1 година за Ахмед Муса Ахмед, лидер на ромите мюсюлмани в пазарджишката махала "Изток", и условни присъди за имама на Сърница Саит Муутлу и за районния мюфтия на Пазарджик Абдулах Салих.

Oще по темата
За останалите 10 подсъдими бяха присъдени глоби от 1000 до 5000 лева.

Ахмед Ахмед обаче ще трябва да излежи в затвора 4 години, след като съдът постанови, че трябва да изтърпи и предишна условна присъда от 3 години, тъй като извършените от него престъпления са в рамките на изпитателния срок.

Съдия Ивета Парпулова постанови присъдата от общо 4 години да бъде изтърпяна в затвор при първоначално
строг режим.

Така, близо две години след старта на процеса, известното като делото "радикален ислям" получи своята развръзка, макар присъдите, постановени срещу имамите, да могат да се обжалват пред Апелативния съд в Пловдив.

Около 100 мюсюлмани бяха дошли да подкрепят имамите пред съда и се опитаха да влязат в сблъсък с представители на младежкото ВМРО, които също бяха там и развяваха български знамена.

В края на миналата седмица всички подсъдими - 12 мъже и една жена, в правото си на последна дума поискаха да бъдат признати за невинни, тъй като според тях не са нарушили законите на страната и не са извършвали нищо нередно.

Пред съда част от тях определиха процеса като "скалъпен","поръчков" и имащ за цел да породи разделение между общностите в страната.

Прокурорът по делото Недялка Попова обаче настоя, че 13-те подсъдими са членували в нерегистриран клон на "Ал Уакф ал Ислями" в България.

"Може да се каже, че подсъдимите са свързани в организация, след като ползват едни и същи бланки като документи, отчитат се с отчет пред една и съща структура извън България и отчетите имат един и същи предмет - изнесени проповеди с идентични теми", каза тогава тя пред магистратите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Manga

преди 10 години

Bulgaristan si nyama drugi problemi ta se zanimava s tova. A Vatashka ne narushava demokratichnite tzenosti na bg grajdani. Samo gluposti v tazi strana.

17

Екрем

преди 10 години

Глава си давам-християнин не ставам!Нашите имами се държаха достойно ,не като баба Гуси и дедо Боре....ха..ха

16

Мартин

преди 10 години

Малко им е .........по тяхните неписани закони трябва на мегдана бой с камшик или бесило !

fallback