Сергей Станишев Снимка: архив Булфото
fallback

Софийският районен съд не даде ход на делото срещу лидера на БСП Сергей Станишев, в което той отговаря пред съда за загубени няколко секретни доклада на ДАНС и МВР. 

Причината са процесуални пречки – Станишев не е получил препис от постановлението на прокуратурата, с което тя предлага бившият премиер да бъде наказан с глоба

Според неговия адвокат - Васил Василев, клиентът му не е получил до този момент постановлението, тъй като то било със секретен гриф, който само прокуратурата можела да премахне. 

От държавното обвинение обаче посочиха, че постановлението е изпратено в деловодството на парламента и поискаха отговор от председателя на Народното събрание дали постановлението е предадено на Станишев.

Самият той не се яви днес в съдебната зала.

Oще по темата
Тъй като Станишев е с чисто съдебно минало, а и по закон не се предвижда тежко наказание за подобно престъпление, ако бъде признат за виновен, на него може да му бъде наложена парична санкция. Именно такова е и предложението на прокуратурата.

Следващата дата, на която ще се гледа делото, е 12 май.

Сергей Станишев е обвинен, че е загубил документи, представляващи държавна тайна. Става въпрос за три доклада от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната и един от НАТО.

Според обвинителния акт престъплението е извършено в периода 4 ноември 2005 г. - 27 юли 2009 г.

Още при повдигането на обвинението левият лидер обяви, че става въпрос за изпълняване на политическа поръчка и беше категоричен, че документите не са изгубени.

Няколко пъти прокуратурата внасяше в съда обвинението срещу бившия премиер, но съдът го връщаше за отстраняване на нарушения. Първоначалното обвинение беше повдигнато още през 2010 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Nelly

преди 10 години

Станишев няма да го съдят ,както винаги крадливите български депутати се отървават. В България всичко е проституция!!!

47

Анонимен

преди 10 години

Някой да е чул дело срещу власт имащите подсъдими да е тръгнало ? Ще се отлага до изтичане на давност и това е. Да му мислят кокошкарите. За тях - по бързата процедура. Така е при демокрацията другари небесепари. Който не вярва - делото Брендо е дказателство. С две присъди се радва на луксозното си имение. А Вие гласувайте за тези червени манипулатори на обществото в ***.

46

georgievn

преди 10 години

na nego mu otiva samo edno ime ta6unkosapa

fallback