Октай Енимехмедов. Снимка: архив, Булфото

Софийският апелативен съд е пуснал от ареста Октай Енимехмедов и му е наложил мярка за неотклонение "домашен арест", съобщи БТА, като цитира съда.

Магистратите са взели решението си вчера, на закрито заседание, тъй като делото е по същество.

Засега няма яснота за мотивите, които са накарали магистратите да пуснат младежа от затвора, където той бе в продължение на година, след като нападна с пистолет почетния председател на ДПС Ахмед Доган на 19 януари 2012 г. в НДК.

Още по темата

В края на февруари т.г. Софийският градски съд постанови три години и шест месеца затвор на Енимехмедов, след като го призна за виновен за закана за убийство срещу Доган.

Съдът тогава го оправда по обвинението за опит за убийство на почетния лидер на ДПС.

Присъдата му, постановена на 26 февруари, обаче може да бъде обжалвана в 15 дневен срок, а адвокатите на бургазлията и обвинението обявиха, че ще сторят това.

След като чу присъдата си, Енимехмедов заяви, че е невинен и допълни че е проявил доблест, съпоставима на героите от древногръцката митология.

Той останал с впечатлението, че обществото днес е изгубило вярата си, че сред нас има герои, излагащи живота си на риск, за да защитят морални ценности.

Младежът каза още, че на сътрудници на бившата ДС не им е мястото да са "представители на турците в България".

"Бих искал страната, в която живея, да е страната на младите хора, красивите жени, в която се пие най-хубавото вино, а не държава на бездомните кучета и бедните стари хора", заключи тогава Октай Енимехмедов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase