Снимка: Reuters
fallback

Европейският съд по правата на човека осъди България за неразследване на побой от скинари над суданец.

Нападението се е случило през 2007 г. пред Централните софийски хали. Тогава прокуратурата отказва да разследва случая, тъй като липсват достатъчно доказателства, че деянието е на расова основа.

Европейският съд по правата на човека установява нарушения на забраната на нечовешко и унизително третиране и забраната на дискриминация, заложени в Европейската конвенция за правата на човека. Присъденото обезщетение е в размер на 4 000 евро.

„Държавата получава своего рода предупреждение за нездравата работа на прокуратурата по дела за престъпления от омраза“, коментира адвокат Маргарита Илиева от Българския хелзинкски комитет, която е водило делото.

Тя предупреди, че случаите на расизъм от есента на 2013 г. във връзка с бежанската вълна биха довели до същото решение на Европейския съд, ако българската прокуратура не вземе мерки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

цигански хелз. ком.

преди 10 години

А когато *** нападат Българи, това престъпление от обич ли е според извергите от БХК??? Дано най-нечистоплътния и мазен *** да изнасили Маргарита Илиева, а след това (като бонус) да я повтори и някой суданец!

9

Анонимен

преди 10 години

Само герб са различни от мафията ДПС, БСП и новия клон на ДПС бареков. ДПС си накупуваха депутати... какво ли не правят парите. Тоя *** народ кога ли ще се събуди и да започне да гласува масово за да се отървем от тия които от ден на ден ни поробват купувайки все повече българи. За това е задължителното гласуване е най важно.Смърт на твърдите електорати на БСП и ДПС... гласувайте българи !!!

8

Иван Пешев

преди 10 години

БХК се грижи в България да не останат българи както и Сорос с разни гамизовци и харлановци и отровено общество това им идеята. *** ,имигранти, ***.

fallback