Зинаида Златанова. Снимка: Булфото
fallback

Правосъдният министър Зинаида Златанова призова съдиите и магистратите да седнат на една маса и да се споразумеят за единна кандидатура за главен съдебен инспектор след неуспешния избор на съдията от ВАС Веселина Тенева. Нейната номинация беше направена от Мая Манолова от БСП и Четин Казак от ДПС, а впоследствие оттеглена от тях заради "обществени обвинения" срещу нея.

"Дано да има наистина единомислие за кандидатурата на главен съдебен инспектор, колкото и трудно да се случи, за да може да бъдат убедени политиците какво мислят магистратите. Нека и останалите организации – магистратски, съдийски, да се включат и те. Нека седнат на една маса. Иначе започва да ми прилича, че магистратите се занимават с политика", настоя днес вицепремиерът.

Oще по темата
Думите й идват ден след като Съюзът на съдиите в България излезе със становище, от което стана ясно, че никой не се е съгласил на този етап да бъде издигнат за главен съдебен инспектор.

"Някак от декларацията, която видях вчера, ми се стори, че се обвиняват политиците за това, че самите магистрати не могат да издигнат кандидат", добави Златанова.

По думите й е много притеснително това, че никой магистрат още не се е съгласил да се кандидатира за поста. Притеснително било и това, че без да се познават хора, предложени за поста, биват оклеветявани "само защото смятаме, че някой неподходящ, когото не харесваме, ги е предложил", каза тя.

"Тази година имаме да избираме председател на Върховен касационен съд, около 100 административни ръководители. Какво правим?", попита Златанова.

Правосъдният министър припомни още, че в парламента вече има един неуспешен опит за издигане на кандидат за съдебен инспектор.

"Аз много се надявам все пак магистратите, и по-специално съдийската общност, да не се обезсърчават и да продължат. Ако трябва, и останалите професионални организации да се включат в процеса", призова тя за пореден път. Крайният срок за номинирането на главен съдебен инспектор е до 2 април.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 10 години

с други думи, всеки от тях знае, че има много нечистотии около персоната му и го е страх да не лъснат в момента в който кандидатурата му се обяви. По-малко публичност, по-добре. Това все пак е съдебната система на България, не знам тази министърка какво си мисли и очаква да се случи. Най-добре да сложат някой току що завършил юрист, най-много да си е купил някой изпит, а това ще се преглътне лесно от обществото (кой не го е правил все пак в БГ:))

34

Анонимен

преди 10 години

"Предложете на Пеевски той е капацитет по всичко ако той откаже предложете на братята Маргини или на Галевите може и на Маджо ако и те откажат викнете някой отвън."Пеевски не ще, щот ще става председател на ВКС, а на Маргините и Маджо не им стигат по три месеца съдебен стаж :)

33

навитак

преди 10 години

Мен *** кефи ..... Мога да я шляпам до припадък ! Зизи , звънни ми !

fallback