Снимка, архив: Булфото

Разбиха престъпна група, която подготвяла отвличането на сътрудничка на пловдивски бизнесмен. Организаторите на похищението се готвели да поискат откуп от 750 хиляди лева, съобщава БНР.

Задържани са двама души, а други трима са разпитани като свидетели.

Подготовката за отвличането е продължила няколко месеца - от септември до януари тази година. Първоначално са били арестувани петима души, за трима от които е било сигурно, че са подготвяли нападението, следейки пловдивския бизнесмен и сътрудничката му.

Още по темата
Единият от тях сам се е отказал от участие в замисленото престъпление и е съдействал активно на разследването. Така криминалистите са достигнали до 4 адреса във Варна и Костенец. Иззет е автомобил, с който е било планирано да бъде извършено отвличането, пистолет и патрони, "свински опашки" за обездвижване на жертвата.

Двамата задържани - единият на 26 години от Гълъбово, а другият на 21 години от Костенец, са се снабдили и с маски за лице, и с електрошокова палка.Те са задържани за 72 часа.

Утре спрямо тях в Пловдивския окръжен съд ще бъде внесено искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Двамата са направили самопризнания. Те са осъждани няколкократно за кражби. Спрямо единия и в момента се води разследване за извършен грабеж.

За период от три години – от 2007 до 2009 година, в страната станаха десет показни отвличания на бизнесмени и техни роднини. Престъпниците искаха откупи от близките на отвлечените в размер от по няколкостотин хиляди лева. За отвличанията беше задържана група от около 25 души, наречена "Наглите". Въпреки разкритията и присъдите все още остават неизвестни организаторите, които стояха зад тези отвличания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase