Снимка: flickr

4 години след операция "Октопод" един от обвиняемите - Пламен Стоянов, известен като Дамбовеца, съди България за 85 милиона евро.

Той беше задържан като част от групата на Алексей Петров и освободен срещу подписка.

Още по темата
Дамбовеца беше обвинен, че е участвал в организирана въоръжена престъпна група за извършване на рекет, изнудвания, данъчни измами с ДДС и проституция, делото се точи по родните съдилища вече над три години.

В жалбата му до Страсбург, която е над 100 страници, адвокати са описали надлежно всички действия и бездействия на правителство, министри, служби, прокуратура по задържането на бизнесмена.

"Отидохме в етап, в който съдът в Страсбург реши да разгледа делото като пилотно", обясни пред Нова тв Пламен Стоянов.

"Поискаха да направим одит на щетите и пропуснатите ползи. Оттам излезе едно 8-цифрено число, а моят иск е за 85 млн. евро", каза Дамбовеца и допълни, че щетите за фирмите му са далеч по-големи.

По думите му одитът е извършен от международно призната компания, а адвокатите му съобщили, че ако спечели делото, ще получи около 50-60% от исканата сума.

"Държавата е едно, родината е съвсем друга работа, защото за родината се умира, а държавата трябва да се съди, защото когато не я съдим, тези лоши практики, тези престъпни практики продължават", настоя той и посъветва българите да търсят правата си в Страсбург.

Дамбовеца все пак призна, че завеждането на едно дело в съда по правата на човека е скъпо начинание, платил 5000 евро, за да входират документацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase