Снимка: Булфото, архив

Габровец осъди общинската администрация в града заради пътно-транспортно произшествие, настъпило след пропадане на лекия му автомобил в необезопасен и необозначен със сигнализация изкоп.

Установено е, че дупката е била с дължина и широчина повече от метър и дълбочина 80 сантиметра.

Габровският районен съд постанови със свое решение от 2 януари администрацията да заплати на мъжа общо 1050 лева имуществени и неимуществени вреди за случая, който е отпреди близо година.

Съдът е установил, че изкопът не е бил обезопасен и не е бил обозначен със сигнализация, а увреждането на автомобила на мъжа е "в пряка връзка с бездействието на служители на община Габрово, което по своя характер е противоправно".

Мъжът се е движел със скорост 10-15 километра в час и въпреки това не могъл да избегне пропадането в изкопа. Шофьорът не е пострадал сериозно, но след инцидента автомобилът му е станал негоден за използване, отчитат магистратите.

Изкопът е бил направен от водното дружество в града заради авария по водопреносната мрежа. Общината се е опитала да насочи ищеца да съди ВиК, е записано в документите.

Съдът посочва, че произшествието е настъпило в резултат на недобро стопанисване на улица, която по закон е публична общинска собственост и администрацията е длъжна да я поддържа в добро състояние.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase