Снимка: Булфото, архив

Не са налице данни за нарушение от страна на съдия Веселина Тенева на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

Това е преценила Комисията „Професионална етика и превенция на корупцията” (КПЕПК) към Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщиха от пресцентъра на ВСС. Комисията изслуша съдия Веселина Тенева, която е единственият кандидат за Главен инспектор в Инспектората към ВСС и се запозна с представени от нея документи за сделки с четири недвижими имота.

Още по темата
Комисията прецени, че се касае за строго лични имуществени отношения и не са налице данни за нарушение от страна на съдия Тенева на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

Съдия Тенева ежегодно е подавала изискуемите декларации пред Сметната палата.

Етичната комисията на ВСС изслуша близо час и половина Веселина Тенева. Самата тя поиска да говори пред висшите магистрати и да представи документи, след като в медиите се появиха публикации за имотното й, според които между 2004 и 2008 години е получила четири дарения от възрастната си майка: два апартамента в София, апартамент в Бургас и терен във вилна зона Росенец.

Веселина Тенева е единствената кандидатура за главен инспектор. Кандидатурата й е предложена от депутатите от БСП Мая Манолова и от ДПС Четин Казак.

Още най-малко два месеца инспекторатът към ВСС няма да има главен инспектор, тъй като по Закона за съдебната власт кандидатурите се гласуват от пленарна зала два месеца след внасянето им.

В момента постът все още се заема от Анна Караиванова. Мандатът й  обаче изтече и тя подаде оставка, за да ускори процедурата. Караиванова ще стои на поста до избора на нов главен инспектор.

При сегашния състав на НС няма как инспектор или главен инспектор да бъдат избрани, без кандидатурите да бъдат подкрепени от представители на всички парламентарни групи. За да бъде успешна кандидатурата, е необходимо квалифицирано мнозинство от минимум 161 гласа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase