Ангел Бончев спечели делото срещу фондацията. Снимка: Булфото, архив

Фондацията „Утре за всеки“ няма намерение да връща дарените от Ангел Бончев 157 000 евро, които той им преведе под натиска на похитителите от грепата на „Наглите“, отвлекли вече покойната му съпруга Камелия.

След като изхарчи парите му, благотворителната организация, създадена за борба с рака на гърдата, е преустановила дейност, няма банкови сметки и недвижимо имущество, с които може да обезщети бившия футболен бос, пише „Преса“.

Не работи и рехабилитационният център „Алекса“, който бе създаден основно с парите от откупа за Камелия уж за възстановяване на онкоболни жени, въпреки че предлаганите услуги в него бяха платени.

Преди Нова година Върховният касационен съд (ВКС) не допусна обжалване на решението на Софийския апелативен съд (САС), с което в сила остава унищожаването на договора за дарените 157 000 евро.

Парите бяха преведени от Ангел Бончев по сметка на фондацията през юли 2008 г. по искане на бандата за отвличания „Наглите“. Първоначално те похитиха Бончев, но после го пуснаха и отвлякоха жена му, за да може той да събере пари за откуп.

Още по темата
След края на съдебната сага бившият спортист освен дарените насила 157 000 евро има да получава от „Утре за всеки“ и над 70 000 лева лихва.

Оказва се обаче, че организацията вече не работи.

Пред НАП ръководството на фондацията е подало декларация, че не упражнява дейност. По данни на данъчните „Утре за всеки“ нямат никакви приходи и разходи. Банковите им сметки са опразнени още през 2012 г., съобщи частният съдебен изпълнител Михаил Делибозов, чиято кантора е натоварена от Бончев да събере дължимите му пари.

Вероятността Ангел Бончев да си върне огромната сума на този етап изглежда невъзможна. „В следващите дни ще обмисляме как да продължи битката си с фондацията“, каза адвокат Христо Моллов, ангажиран да брани правата на Бончев. Един от вариантите е да се търси обезщетение от здравното министерство, което е принципал на болница „Царица Йоанна“. Причината е, че по данни на фондацията средствата на семейство Бончеви са вложени в сграда, собственост на лечебното заведение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase