На 10 юли шофьорът на таксито се вряза в автобусна спирка пред мол на бул. "Цариградско шосе". Снимка: Булфото, архив

Мирослава Асенова, майка на 25-годишната Станислава Асенова-Съни, която загина при жестоката катастрофа на бул. “Цариградско шосе”, още не е решила дали ще отиде на делото, което предстои.

"Не мразя шофьора на таксито. Към него изпитвам само съжаление и презрение", казва пред "24 часа" почернената жена, която загуби детето си.

Трагедията се разигра около 20,30 часа на 10 юли. При инцидента бяха ранени 12 души. Часове по-късно в болница издъхна Съни, а най-тежко пострадалата - 6-годишната Елена Михайлова, почина след 2 седмици, въпреки опитите на лекарите да я спасят.

Още по темата

Делото срещу 35-годишния таксиджия Михаил Куртев, помлял хората на автобусната спирка, тръгва в Софийския градски съд на 16 януари. Присъдата, която го грози, е до 15 г. затвор.

"Все още не съм решила дали ще отида на процеса. Не мисля за наказание и за граждански искове", казва Мирослава Асенова и допълва, че таксиджията вече е наказан до края на живота си.

"Обречен е, не бих искала да съм на неговото място", убедена е майката.

Тя си спомня, че в първите дни след трагедията на 10 юли казала пред медиите, че иска Куртев да агонизира до края на живота си. Сега, близо 6 месеца след случилото се, допълва, че макар и да не е имала предвид физическа агония, тежките думи са го споходили.

От фаталния юли досега Мирослава два-три пъти се чувала по телефона с майката на 6-годишната Елена. Смята, че семейството на малкото момиченце е тотално разочаровано от държавата и институциите.

"Обезверени, погнусени и разочаровани са от това, което става в България. Така се чувстват тези хора", допълва тя.

Липсата на всякаква надежда идвала от досегашната съдебна практика - шофьорите, причинили смърт на пътя, отнасяли най-често условни или минимални присъди.

"Не знам какво ще изпитвам на 16 януари, дали ще искам да го видя в очите, или не. Може би ще бъде само съжаление", казва Мирослава.

Според прокуратурата шофьорът, който карал таксито си с 1,5 промила алкохол в кръвта, не успял да овладее автомобила. Колата му поднесла и се забила в спирката срещу един от столичните молове.

Фаталният 10 юли започва обичайно за таксиметровия шофьор. Докъм 14 ч той е на работа с таксито из софийските улици. Когато приключва смяната му, минава за кратко през дома си в "Дружба" и потегля към кафене във "Врана".

Идеята му е да се види с приятели, а вечерта да играе футбол. В кафенето компанията се черпи с мента. Самият Куртев твърди, че не е изпил много. След 20 часа потегля от "Врана" по Цариградско за уговорения мач. Кара в най-лявото платно с повече от 100 км в час.

Според неговата версия малко преди мола пред него изскача и го засича черен джип. Разследващите обаче не откриват свидетели на засичането, както и не намират шофьора на джипа, ако изобщо е имало такъв.

Куртев твърди, че за да избегне удара, опитва да мине в средното платно. Тогава обаче автомобилът му поднася и се завърта. С над 100 километра в час колата се забива със задната си част в спирката, като помита чакащите на нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase