Илиян Тдоров. Снимка. Архив Булфото

Синът ми се страхуваше за живота си, каза в интервю пред БНТ Петя Тодорова, майката на осъдения за двойното убийство пред дискотека "Соло" Илиян Тодоров.

Преди няколко дни Илиян Тодоров окончателно беше признат за виновен, че смъртоносно е намушкал Кирил Въжаров и Васил Александров пред дискотека „Соло“ на 18 април 2009 година.

Още по темата
Вместо да влезе в затвора, осъденият на доживотен затвор Илиян изпрати видео до медиите, в което младежът обяснява, че не той е убиецът на Васил Александров и Кирил Въжаров.

Вчера зам.-министърът на правосъдието Илия Ангелов каза, че е подготвена Европейска заповед за арест и се прави всичко възможно Илиян да бъде открит и да изтърпи наказанието си.  Очаква се и Интерпол да се включи в издирването.

Въпреки доживотната присъда на съда майката е убедена, че синът й е невинен. Семейството е ангажирало адвокат и ще търси правата си в Европейския съд. Документите също вече са подготвени, допълни тя. Петя Тодорова е категорична, че не знае къде се намира синът й, но напълно оправдава постъпката му - да избяга, за да не изтърпи наказанието си.

Тя разказа, че на срещите си в затвора с него той е признал, че се страхува за живота си.

"Илиян се страхуваше и много неща ги разбрахме постфактум. Постфактум разбрах и защо не е говорил. Ние с баща му разчитахме, че той ще говори. Когато попадна в затвора, на срещите с него той споделяше, че се страхува за живота си. Каза, че в същия затвор пребивава и едно от децата на Александрови. Всъщност то е отгледано като трето дете в семейството - Тони Мамата. Това е дясната ръка на Златко Баретата. Беше заплашван. Дори беше малтретиран физически", твърди майката.

"Когато обсъдих това с него и исках да направя среща с директора на Централния софийски затвор, той каза, че се страхува, каза, че в затвора правилата са различни и такива неща са недопустими, подобно нещо може да му коства живота", каза Петя Тодорова.

На въпрос доколко е достоверна информацията за Тони Мамата, тя отговаря: "При четиричасовите свиждания се засякох и с други хора, чиито имена не бих искала да коментирам, които споделиха същото. И всеки път, когато съм му казвала да говори, той казваше - има достатъчно доказателства. Екпертизите ще покажат всичко. За три секунди няма как да убиеш двама души и да раниш трети", посочи майката на Илиян. 

Тя подкрепя тезата на сина си, че семейството е било заплашвано със смърт,  за да не казва Илиян истината по случая "Соло". Въпреки това майката и бащата са се надявали той да проговори в съдебната зала.

Според Петя Тодорова страхът за живота му е бил по-силен от истината, а присъдата е била политическа поръчка, тъй като баща му е общински съветник от БСП.

На въпрос дали тя и семейството й са повлияли на съда, тя каза - „Как би могъл един общински съветник да повлия на четвъртата власт?“.

„Най-важното, което искам да му кажа е, че го обичам и че му вярвам, не съм имала причини да не му вярвам“, категорична беше Петя Тодорова. „Знам, че дълбоко в себе си той ме осъжда за това, че не можах да направя достатъчно, той смяташе, че просто не може невинен толкова дълго време да стои в затвора. Знам, че ще продължи да ме упреква“, допълни тя.

По думите й, ако призове сина си да се върне, тя би го обрекла на гибел.

В студиото на телевизията говори и Радмила Въжарова, майката на една от жертвите - Кирил Въжаров.

"Моята позиция коренно се различава. Аз не искам да влизам в коментари нито на клипа, нито на последващото интервю, защото съдържанието на двете послания са пълни лъжи. Няма да коментирам пълни лъжи", категорична е почернената майка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase