Архив: БУлфото

Близо 265 000 лева вече е платила България на жертви на бавното правосъдие, каза Милена Коцева - директор на дирекция "Процесуално представителство" в Министерството на правосъдието.

Тя се позова на данни от справка на звеното в Инспектората към ВСС, което се занимава с разглеждането на жалбите за прекомерно забавено правосъдие в нарушение на Европейската конвенция по правата на човека.

До момента към Инспектората към ВСС, където се намира това звено за прекомерно забавено правосъдие, са подадени 424 заявление, каза за БТА Коцева. По думите й определените от министъра на правосъдието обезщетения са в рамките между 300 и 10 000 лева. От всички близо 450 заявления за обезщетения за бавно правосъдие са допуснати едва 192. Сключени са 80 споразумения.

В същото време делата за нарушени човешки права у нас продължават, допълни Коцева. Тя отчете, че 200 жалби са върнати на подателите им, защото не са се обърнали към звеното, което обезщетява жертвите на бавното правосъдие.

Въпреки многото жалби по другите текстове от конвенцията за защита правата на човека - 90 на сто от тях са отхвърлени от съда в Страсбург. От останалите 10 на сто - 7 процента са изпратените на правителството, за да вземе становище.

В рамките на проект, по който започва работа Министерството на правосъдието, ще бъде направен анализ на законодателството у нас, в светлината на практиката на Европейския съд по правата на човека.

Такъв анализ е правен от Български адвокати за правата на човека преди доста време и той вече не е актуален, посочи Коцева.

Предвижда се в рамките на проекта да бъде изграден единен портал за правата на човека в България. Там ще има полезна информация и документи, както и учебни материали.

106 000 евро ще бъдат дадени за превод на всички решения по български дела пред съда в Страсбург. Те ще бъдат поместени в търсачка, която също ще бъде изградена, поясни Коцева.

По думите на Милена Коцева е нужно да бъде подобрена правната уредба у нас в областта на защитата правата на човека, както и тя да бъде приведена в съответствие с европейското законодателство.

11 правителствени агенти представляват страната ни пред съда в Страсбург, като месечно всеки един от тях поема по 2-3 нови жалби.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase