Майката на Чакъра държи негова снимка. Снимка: Булфото

Специализирани екипи са ексхумирали тялото на Тодор Димов Тодоров, по прякор Чакъра, от гробищния парк в Харманли. От останките са иззети съответните проби. Ексхумацията и изследванията са необходими за изясняване на причините и обстоятелствата, довели до смъртта му, съобщават от прокуратурата.

Както Dnes.bg вече писа, през юли Върховният касационен съд възобнови делото за смъртта на Чакъра, като искането за това беше направено от държавното обвинение.

Още по темата

През март от прокуратурата обявиха, че делото следва да се върне за ново разглеждане, защото с решението на Европейския съд по правата на човека по делото "Д. и други срещу България" е установено нарушение на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.

През ноември миналата година Европейският съд по правата на човека осъди България за отнемане правото на живот на Чакъра. Той беше убит при спецакция през 2003 година под ръководството на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Решението на магистратите излезе още докато Борисов беше премиер.

Съдът в Страсбург постанови страната ни да плати обезщетение в размер на €50 000 заради отнемането на право на живот на Тодор Димов Тодоров.

След продължилата часове наред обсада полицията използва гранатомет, за да осигури възможност за претърсване на къщата и за да ликвидира всякакви капани.

По-късно следствието установи, че Тодоров се е самовзривил с ръчна граната, а не е загинал от обстрела на полицията. Разследващите заключиха, че действията на полицията са били напълно по устав, а заключенията им бяха потвърдени от Военния съд.

Вчера и онзи ден екип от военни прокурори и военни следователи, съдебни медици, други експерти и технически помощници, са извършили допълнителен оглед на вилата на Чакъра в местността "Юрутлука".

Предмет на допълнителния оглед са били помещения, части от тях, вътрешни стени, както и запазени следи (поражения) от огнестрелно оръжие, които не са били документирани при първоначалния оглед.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase