Феим Чаушев. Снимка: Булфото, архив

Софийският градски съд намали присъдите на Феим Чаушев, който беше заместник-министър на външните работи, и Ивайло Геков.

Двамата бяха признати за виновни за  посредничество при вземане на откуп за връщане на краден автомобил. Откупът е бил поискан за джип БМВ Х5 с турска регистрация. Колата била открадната на 19 февруари 2011 г. от паркинг на столичен хотел.

На 20 януари 2012 г. Софийски районен съд наложи на Феим Чаушев и Ивайло Геков наказание лишаване от свобода за срок от 3 години и 6 месеца, при първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието в затворническо общежитие от открит тип, но днес съдиите я измениха в условна.

В решението на Софийски градски съд се посочва, че са налице основанията за изменение на присъдата на Феим Чаушев и че наказанието, наложено с първоинстанционната присъда, се явява несъразмерно тежко.

„В тази насока въззивният съд намира, че при определяне на наказанието на подсъдимия Чаушев Софийският районен съд не е отчел в достатъчна степен неговото чисто съдебно минало, при което е видно, че извършеното престъпление е инцидентна проява, напредналата му възраст, добрите характеристични данни, дадените обяснения по обвинението, които допринасят за разкриване на обективната истина по делото, а също и изразеното съжаление за стореното, при което съдът намира, че на същия следва да се наложи наказание лишаване от свобода в размер на 2 години и 6 месеца, чието изпълнение следва да се отложи по реда на чл. 66 ал.1 от НК за срок от 5 години, считано от влизане на присъдата в сила.

Въззивният съд намира, че при определяне на наказание то на Ивайло Геков Софийският районен съд не е отчел в достатъчна степен неговото чисто съдебно минало, при което е видно, че извършеното престъпление и при него е инцидентна проява, добрите характерстични данни, семейното му положение, но като се отчете и конкретната му роля при осъществяване на извършеното престъпление, а именно получаването на имотната облага, при което съдът намира, че следва да се наложи наказание лишаване от свобода в размер на 3 години, чието изпълнение следва да се отложи по реда на чл. 66 ал.1 от НК за срок от 5 години, считано от влизане на присъдата в сила”, пише още в днешното решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase