Снимка: Булфото, архив

Новата сграда за Софийския районен съд (СРС) и Софийската районна прокуратура (СРП) ще стои празна поне до средата на следващата година, но месечно за нея ще се плащат между 11 и 25 000 лева. Това съобщи днес председателят на СРС Методи Лалов, цитиран от „Правен свят”.

Според него Министерството на правосъдието (МП) бездейства. Сградата на бившето ГУСВ на бул. "Цар Борис ІІІ" 54 на практика е завършена от март т.г., а проблемът с течащия покрив е окончателно решен преди месец. В момента обаче няма мебели, няма компютри, няма ограда, няма паркинг нито за граждани, нито за служители и няма как това да бъде изпълнено до края на годината, а съмнително е да е факт и до съдебната ваканция догодина.

Въпреки това обаче, само охраната и поддръжката на сградата струва 11 000 лева месечно в момента, които се плащат от строителя, а в зимния сезон, когато тя ще трябва и да се отоплява, защото в противен случай ще бъдат нанесени щети от студа, сумата нараства до 25 000 лева.

Вчера от МП отговориха в аванс на председателя на съда, че бездействие от тяхна страна няма и имат готовност да предоставят сградата за ползване на СРС към края на настоящата 2013 г.

"Видях отговора, че до края на годината сградата щяла да бъде предадена. Как? Без околното пространство? Хората да газят в калта, да няма къде да паркират съдебните служители и да задръстят квартала? В момента плаща строителят да поддържа сградата. Ако сградата бъде предадена в този вид до края на годината, това, което струва сега на него, а в отоплителния сезон ще е още повече, ще го плаща или СРС, или министерството. Все държавни пари, все тая, щом ще стои празно и парите ще отиват на вятъра. Ако ни бъде предадена ние не можем да я ползваме, защото няма мебели, а няма, защото няма синхрон. Министерството ще охранява празна сграда", каза съдия Лалов.

Относно проблема с плащането за отопление, от МП обявиха вчера, че още преди Лалов да им прати писмо за проблема с топлоенергията, те предприели мерки за подмяна на довеждащите колектори и затова според министерството будели недоумение констатациите за нарушен междуинституционален диалог. Според Лалов обаче не става дума само за колекторите, а и за тези 25 000 на месец за отопление. По думите му, ако сградата не бъде отоплявана, "ще съсипем всичко направено".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase