Стотици близки и приятели на Червенкова отново окупираха Съдебната палата. Снимка: Булфото, архив

Делото за екстрадиция на Гергана Червенкова беше отложено за 25 юли от 9:30 часа. Причината за това е, че исканите от съда доказателства от САЩ са постъпили в деловодството снощи в края на деня и рано тази сутрин.

Става дума за писмо от главния прокурор на САЩ и клетвена декларация от съдия в Ню Йорк.

Червенкова очаква доказателствата, които тя и адвокатите й събират да бъдат разгледани от САЩ и те да се откажат от екстрадирането й. Младата жена казва, че делото срещу нея се дължи на грешка.

До следващия четвъртък в съда трябва да е постъпило и копие от делото срещу неизвестен извършител, което се води в специализираната прокуратура. То е за пране на пари. Целта е да се запознаят страните с това дали и какви доказателства има събрани срещу Червенкова.

Още по темата
Преди заседанието пред съда се събраха нейни близки и познати, които се обявиха против екстрадицията на Червенкова в САЩ, където тя е обвинена за онлайн търговия с непозволени медикаменти.

На излизане от залата Гергана Червенкова каза, че продължава да се иска нейната екстрадиция от САЩ, но не се е запознала с нейните доказателства.

Тя вярва не само на своите адвокати, които са приели защитата й като своя кауза, но и на българското правосъдие.

Междувременно парламентарната правна комисия започна разглеждането на договора за екстрадиция, сключен между правителствата на България и САЩ.

Самата Червенкова съобщи, че е получила писмо от председателя на парламента Михаил Миков, свързано с работата на правната комисия. Тя обаче е песимист, че до вземането на решение от българския съд правната комисия няма да е приключила работата си.

Младата жена беше арестувана у нас по искане за екстрадиция от САЩ. На първа инстанция Софийският градски съд позволи предаването й. Сега Червенкова и адвокатите й обжалват. След престоя в ареста от известно време тя е на свобода срещу парична гаранция.

Около 200 души се събраха днес пред Съдебната палата, за да я подкрепят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase