Филип Златанов. Снимка: БТА

Софийският градски съд отстрани председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов от поста му.

Вчера прокуратурата повдигна обвинения на Златанов за длъжностно престъпление и днес поиска отстраняването му.

При обиск в офисите на комисията е намерено тефтерче, в което са записани инициали на политици с цел да се „оправят“, „ударят“ или забавят преписки срещу тях.

Филип Златанов още веднъж отрече да е получавал нареждания за това как да работи и паметта му отново му изневери за инициалите, записани в тефтерчето.

Още по темата
 Написаното в него той определи като хрумвания, драсканици и бележки. Филип Златанов посочи, че сигналът срещу Росен Плевнелиев не се е потвърдил.

През миналата година комисията получила над 500 сигнала, тази година били близо 300, допълни Филип Златанов и обясни, че не може да си спомни защо в тефтерчето му с различни дати са свързани инициалите И. Ф. Ц. Ц. и Б. Б.

Златанов изрази очаквания прокуратурата да си свърши работата и категорично отрече възможността да може да "удари" някого, защото комисията е колективен орган.

Съдът се мотивира, че ако продължи да води комисията, Златанов би могъл да оказва натиск върху свидетели. Останалите членове на ведомството вече били разпитани, стана ясно в съдебната зала, като според показанията  им председателят имал широки правомощия, част от които и да  определя дневния ред на заседанията.

Филип Златанов ще обжалва решението на Софийски градски съд за отстраняването му от поста председател на Комисията за конфликт на интереси.

След заседанието на съда Златанов заяви, че не влияе по никакъв начин на разследването и на събирането на доказателства, както и на разпитите на неговите служители и ще обжалва днешното решение на съда.

Делото ще се гледа на 22 юли 2013 г. в Софийски апелативен съд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase