Зам.-главният прокурор Камен Ситнилски. Снимка: Булфото, архив

Членът на ВСС Камен Ситнилски, апелативният прокурор на Бургас Емил Христов и окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев са нарушили Етичния кодекс на магистратите. До това заключение естигнала днес Етичната комисия на ВСС, каза председателят й Ясен Тодоров.

Комисията е обсъдила изтеклите в някои медии записи от СРС-та, в които участват тримата, както и още няколко магистрати. Вероятно следващата седмица от комисията ще внесат във ВСС предложение за образуване на дисциплинарни производства срещу тях.

В случая с Камен Ситнилски единственото възможно наказание е дисциплинарно уволнение, каза Тодоров. Той добави, че днес главният прокурор е внесъл искане до ВСС за отстраняване на Емил Христов от длъжността му.

Срещу другите трима участници в разговорите - члена на ВСС Румен Боев, председателя на Окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова и председателя на Районния съд в Свиленград Христо Георчев, комисията няма да внася предложения за наказания, съобщи още Ясен Тодоров.

Още по темата

Припомняме, че в поредните изтекли анонимни разговори на 28 юни бяха замесени имената на висши прокурори, а темата бяха изборите за членове на Висшия съдебен съвет и кариерното израстване в държавното обвинение.
Анонимката беше пратена до няколко медии от електронна поща, кръстена "бойкоцветанов". Тя съдържаше текст и прикачен файл със стенограма на разговори, за които се твърди, че са водени от висши прокурори, сред тях и членовете на ВСС Камен Ситнилски и Румен Боев.

В пояснителните бележки се казваше, че кариерното израстване в прокуратурата зависи от бившия заместник-главен прокурор Ситнилски, който е наречен ТАМАДАТА и бос на Висшия съдебен съвет. В писмото имаше биографии и десетки телефонни номера.

В стенограмата се обсъждаше подкрепа за Камен Ситнилски и Румен Боев на изборите за членове на ВСС. В бележките към тях се казваше, че е упражнен натиск върху прокурори, за да гласуват за тях.
По-късно стана ясно, че СРС-тата са били законно приложени по образувано досъдебно производство срещу обвинителя Емил Христов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase